RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

Вивезених із Маріуполя українців окупанти хочуть змусити воювати проти ЗСУ

Близько 8 тисяч українців, яких незаконно вивезли окупанти з Маріуполя постійно піддаються тортурам та знущанням у "фільтраційних таборах", а також їх готують до "мобілізації" до лав незаконних збройних формувань ОРДО, щоб вони воювали проти свого народу.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова на своєму каналі у Telegram.

За її даними, у "фільтраційних таборах" у Безіменному та Козацькому Новоазовського району Донецької області перебувають близько 4 тисяч українців з Маріуполя.

"Їх кількість зросла удвічі лише за останні два тижні. Жоден утримуваний у таборах не повернувся. Чоловіки перебувають у жахливих умовах, сплять на підлозі, в задусі та антисанітарії, піддаються тортурам та знущанням", - зазначила омбудсменка.

Денісова також поінформувала, що окупанти планують у липні-серпні "мобілізувати" полонених до лав незаконних збройних формувань ОРДО.

"Для цього наших громадян примушують до написання заяв про отримання громадянства самопроголошеної псевдореспубліки або росії", - сказала вона.

Як додала Уповноважена ВР з прав людини, відповідно до Конвенції Ради Європи про попередження тероризму та воєнним злочином відповідно до статті 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду, захоплення та катування заручників - це акт тероризму.

Крім того, омбудсменка звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час російського військового вторгнення в Україну врахувати ці факти воєнних злочинів та порушень прав людини Росії на території України.

Нагадаємо, журналісти розповіли, чим закінчилася історія викрадення російськими окупантами 12-річної українки Кіри Обедінської з Маріуполя. Дівчинку, яку росіяни вивезли у непідконтрольний Україні Донецьк, повернули дідусеві.

Раніше ми писали, президент України Володимир Зеленський запевнив, що українських захисників з маріупольського заводу "Азовсталь", яких 16 травня почали евакуювати на тимчасово окуповану територію Донецької області, заберуть додому. Український лідер сподівається на обмін полоненими за посередництва міжнародної спільноти.