RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Ціни на продукти божеволіють: у чому вигода простого українця

Через військові дії на Донбасі найбільший в Україні та всій Східній Європі виробник солі, держпідприємство "Артемсіль", зупинило виробництво. Це призвело до того, що "артемівська" кам'яна сіль фактично зникла з вільного продажу - також не варто забувати, що Росія фактично заблокувала морські порти нашої країни, спричинивши, тим самим, продовольчу кризу у низці держав світу.

"Апостроф" з'ясував, як проблеми з експортом вплинуть на економіку України.

З експортом в Україні є великі проблеми – Росія заблокувала вивезення української продукції морем, а сушею через західний кордон його здійснювати набагато складніше.

Олег Пендзин, член Економічного дискусійного клубу, звернув увагу на те, що ціни на яйця в українських магазинах зараз набагато нижчі, ніж минулого року (можна купити десяток за 20 гривень, тоді як рік тому він коштував у середньому близько 40 гривень – "Апостроф "), і це прямий наслідок блокування експорту.

"Аналогічні проблеми і з соняшниковою олією, яка набагато нижча за ціною, ніж має бути. Це теж питання експорту. Ми виробляємо соняшникову олію у дев'ять разів більше, ніж споживаємо. При цьому в Європі соняшникової олії немає – її дають по одній пляшці в руки", - говорить експерт.

Але рано чи пізно експорт відновиться, що благотворно позначиться на стані пошарпаної війною вітчизняної економіки. При цьому ціни в Україні дуже сильно полізуть вгору.

"Ми почнемо балансувати внутрішні ціни по цінах зовнішнього ринку. А на зовнішньому ринку ціни просто збожеволіли", - попереджає Олег Пендзин.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Сіль у землі: чи очікує на Україну дефіцит важливих продуктів.