RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Мобілізація до української армії: відповіді на 7 важливих питань

Із початком війни в Україні тисячі людей вступили добровольцями до лав ЗСУ, аби захищати незалежність нашої держави та давати відсіч ворогові. На сьогодні на війні знаходиться близько 700 тисяч військовослужбовців.

На сім основних питань про мобілізацію відповіли адвокат юридичної компанії "Міллер" Андрій Новак та заступниця Міністра оборони Ганна Маляр, інформує Українська правда.

Чи можуть непідготовлених бійців відправити на передову?

Якщо людина служила в армії або має бойовий досвід, її направляють до військових частин. У разі відсутності цього, військовозобов’язані спочатку проходять через навчальні центри.

За словами Ганни Маляр, в умовах війни підготовка рядового та сержантського складу у таких центрах проводиться за скороченими термінами – від 7 до 20 діб. Вона зазначає, що регламентом, на жаль, не передбачено вимог, як має проводитись підготовка.

При цьому, більшість резервістів тероборони, які укладали контракт, уже з минулого року мали підготовку – вони проходили навчання і після оголошення воєнного стану повинні були зібратися в місці дислокації.

Що робити, якщо військовозобов'язаного відправляють воювати без навичок та підготовки?

Зателефонувати на гарячі лінії:

  • 0-800-500-410
  • 0-800-500-442
  • 044-454-44-99

Назвати прізвище, ім’я, по-батькові та номер військової частини, у яку вас направили. Також можна звернутися зі скаргою до начальника своєї військової частини. Якщо командир не вживатиме заходів, можна звернутися до військової адміністрації та Генштабу.

При цьому, якщо людина вважає себе не підготовленою, але її готували від 7 до 20 днів, то бійця законно можуть відправити на фронт.

Чи можуть відправити на фронт без амуніції?

Військовослужбовців мають укомплектовувати, але не встановлено, що їх мають екіпірувати по повній програмі, із рукавицями, касками тощо. Як зараз показує практика, всіх мобілізованих забезпечують формою і зброєю, а вже на передовій, залежно від цілей їхньої роботи, видають необхідну амуніцію.

Багато потреб військовослужбовців забезпечують волонтери. Якщо підрозділ не забезпечив жодного спорядження, потрібно спілкуватися з командирами й начальниками військових частин. Також варто звертатися на гарячі лінії Міністерства оборони або у військову адміністрацію області.

Чи можуть мобілізувати учасника тероборони?

За словами Андрія Новака, для відповіді на це питання необхідно розуміти, що таке тероборона.

До складу ТрО входять:

  • сили територіальної оборони Збройних Сил України – комплектуються військовими за контрактом;
  • добровольчі формування територіальних громад (ДФТГ) – комплектуються на добровільній основі цивільними людьми.

"Якщо ми говоримо про людину, яка мобілізується в ЗСУ за власним бажанням – то це не доброволець, а військовозобов’язаний, який просто прийшов без виклику і повістки. Його фінансове і соціальне забезпечення державою відбувається згідно із законом. Коли йдеться про добровольців – мається на увазі добровольчі формування територіальної громади. Це цивільні, які не отримують зарплату від ЗСУ і не звільняються від мобілізації", – пояснює юрист.

Для того, щоб цивільний міг вступити до територіальної оборони, він має підписати контракт добровольця. Цей контракт відрізняється від контракту резервіста ТрО.

Термін дії контракту резервіста ТрО складає 3 роки, а угода добровольця може бути розірвана у будь-який момент в односторонньому порядку.

Члени добровольчих формувань ТрО не звільняються від призову, зокрема під час мобілізації.

Так само до складу добровольчих формувань територіальних громад не можуть бути зараховані бійці, які вже проходять військову службу або перебувають у резерві.

Чому тероборону відправляють на передову?

Добровольчі формування територіальних громад повністю або частково можуть залучатися до виконання завдань територіальної оборони поза межами визначеної зони територіальної оборони.

Також з травня Верховна Рада дозволила територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення бойових дій.

Під час воєнного стану добровольчі формування територіальних громад переходять в оперативне підпорядкування командирів відповідних військових частин Сил територіальної оборони Збройних Сил.

Чи втратить мобілізований роботу і зарплату?

Мобілізованим працівникам та військовослужбовцям гарантується збереження робочого місця, посади і середньої заробітної плати. Для цього працівник повинен надати документи, які підтверджують мобілізацію.

Це може бути:

  • військовий квиток з відміткою про призов;
  • довідка про призов з військкомату, або з військової частини;
  • витяг з наказу, або довідка про внесення до списків військової частини (резервістам);
  • копія контракту або посвідчення (добровольцям ТрО).

Ці документи може надіслати мобілізований або його члени сім’ї навіть онлайн, додає юрист.

Також роботодавець може самостійно подати запит до ТЦКСП, в якому мобілізований працівник стоїть на обліку. Важливо, що ці гарантії стосуються тільки офіційно працевлаштованих громадян.

Як потрапити до війська?

  1. Потрібно прийти до Центру комплектації та соціальної підтримки.
  2. Візьміть з собою документи: паспорт та податковий номер; за наявності військовий квиток або довідку; приписне посвідчення.
  3. Після прибуття у ТЦКСП військовозобов’язаний проходитиме військову-лікарську комісію, яка визначить, чи придатний він до служби.

Раніше ми писали, де мають право вручати повістки під час мобілізації.