RU  UA  EN

Пʼятниця, 24 травня
  • НБУ:USD 39.75
  • НБУ:EUR 42.80
НБУ:USD  39.75
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 травня

Всі новини

Є різні способи відкосити від армії: як в Україні можуть покарати ухилістів

Українці вигадують різні способи "відкосити" від армії, але всі вони тягнуть за собою різну відповідальність.

Міру покарання встановлено у ст.34 КУпАП, якщо йдеться про адміністративну відповідальність, та ст. 66 КК, якщо йдеться про кримінальну відповідальність, пише "Опендатабот".

При розгляді кожної справи суд враховує щире каяття, наявність неповнолітніх дітей, участь у АТО/ООС тощо.

Якщо ж людина намагалася ухилитися від призову на термінову службу, то вона може отримати три роки позбавлення волі. Якщо ж громадянин намагається ухилитися від військового обліку або спеціальних зборів, йому загрожує півроку арешту, 50-70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або два роки виправних робот. У той же час, спроба ухилитися від мобілізації тягне від двох до п'яти років позбавлення волі.

Найжорсткішим вироком в історії нашої країни залишається вирок Тячівського районного суду у грудні 2014 року. На лаві підсудних тоді опинився військовозобов'язаний запасу, який отримав під розписку персональну повістку про явку у військкомат для відправлення у військову частину. Не пояснивши причини, людина до військкомату не з'явилася. В результаті його засудили до трьох років позбавлення волі з випробувальним терміном на 2 роки.

Нагадаємо, що в Україні продовжили дію військового стану та загальної мобілізації населення до 23 серпня.