RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Здорові, але не служитимуть: кого не торкнеться мобілізація в армію

Наукові співробітники, аспіранти та докторанти та ще кілька категорій людей на особливий період не підлягають призову до української армії під час загальної мобілізації в Україні.

Про це повідомляє "Бухгалтер 911".

Мають право не призуватись на військову службу на особливий період:

  • здобувачі професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти;
  • помічники-стажери;
  • аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти.

Для доказу цього права при даних категоріях громадян має бути довідка з навчального закладу про навчання на денній або дуальній формі, яка має бути обов'язково прописана, оскільки заочна форма не підходить. Також як доказ підійдуть документи, що вказують на те, що людина є помічником-стажером, аспірантом або докторантом.

Також не підлягають мобілізації:

  • наукові та науково-педагогічні працівники закладів вищої та професійної вищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь;
  • педагоги закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, якщо вони працюють відповідно в установах вищої чи професійної вищої освіти, наукових установах та організаціях, установах професійної (професійно-технічної) або загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менше ніж на 0,75 ставки.

У такому разі знадобиться довідка з навчального закладу про те, що там значиться працівник не менш як на 0,75 ставки.

Нагадаємо, під час загальної мобілізації в Україні, повістки військовозобов'язаним вручають у різних місцях, у тому числі в церкві, і це є законним. Однак, варто звертати увагу на те, як вона заповнена і хто її вручає, порушення деяких правил щодо цього можуть стати аргументом у суді, якщо громадянина намагаються притягнути до відповідальності за ігнорування повістки.