RU  UA

С-400 нікчемна: як HIMARS зруйнував міф про одну з головних гордостей російської армії

Російська система С-400, незважаючи на історію про її точність, виявилася марною перед ракетами, які запускають з високомобільних артилерійських ракетних систем HIMARS. Єдина система у світі, здатна їх збивати, – це ізраїльський "Залізний купол", якого росія не має.

Про це в ефірі програми "Руно. Війна" на Апостроф TV заявив військовий експерт Юрій Федоров.

"Ці розмови, на мій погляд, м'яко кажучи, брехня. По-перше, С-400 - це система протиповітряної оборони. Вона була створена для того, щоб збивати літаки і крилаті ракети. Крилата ракета - це теж свого роду літак, хоча і без пілота. Справді, С-400 має деякі протиракетні можливості, тут все правда. Але ці протиракетні можливості розраховані на знищення ракет середньої дальності. Тобто ракет, які мають дальність в 500-1000 кілометрів. Але вона не розрахована на знищення ракет, які зараз запускає HIMARS, що летять на дальності близько 80 кілометрів", - пояснив Федоров.

За словами експерта, при виявленні ракети потрібен час для того, щоб розрахувати її траєкторію, підготувати протиракету та усунути загрозу. У випадку з ракетами середньої дальності С-400 ще може впоратися з таким завданням.

"Справа в тому, що ракета дальністю в 750 км - візьмемо середню таку ракету - летить по балістичній траєкторії, і радіолокаційні станції виявлення, які є на ось цьому комплексі С-400, її засікають на досить великій відстані і досить великій висоті. Ось допоки ця боєголовка долетить до мети, проходить кілька десятків секунд. За цей час справді можна підготувати протиракету, розрахувати траєкторію цієї боєголовки, що входить в атмосферу, і вистрілити назустріч цій боєголовці протиракетою, яка тоді – з невеликою ймовірністю, бо у С-400 протиракетні можливості не дуже великі – цю боєголовку знищує", - зазначив військовий експерт.

Що стосується ракет, які запускає HIMARS, то вони летять на набагато меншій висоті, відповідно їх виявити досить складно. Принаймні на досить великій відстані від мети або від того місця, де знаходиться С-400.

"Вона може пролетіти 80 км за дуже короткий час. За цей час, навіть якщо С-400 її виявить, вона просто не встигає розрахувати траєкторію, підготувати протиракету, направити її назустріч цій ракеті HIMARS. Проти таких систем вона марна", - підкреслив Федоров.

Експерт зазначив, що єдина система у світі, яка може дійсно збивати такого типу ракети, які запускає HIMARS, – це ізраїльська система "Залізний купол".

"Ось вона справді призначена для знищення такого типу ракет. Але в росії таких "Залізних куполів" немає. А вигадали вони ось цю історію з С-400 просто для того, щоб виправдати свою нездатність боротися з HIMARS", - резюмував Федоров.