RU  UA

Чи зможе система NASAMS захистити українське небо: пояснення генерала

Зенітно-ракетні комплекси NASAMS є дуже ефективними системами, але їх буде недостатньо для закриття українського неба. Для надійного захисту українських міст від ворожих ракет необхідно створювати комплексну систему протиповітряної оборони.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив генерал армії України, голова Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках Микола Маломуж.

"В першу чергу я хочу сказати, що вони дуже ефектинві, але їх дійсно недостатньо. Їх можна розмістити тільки біля столиці, наприклад, або біля декількох міст, критичних для життєдіяльності або у військовому сенсі. Але так чітко створити систему оборони за допомогою цих протиповітряних систем практично немає можливості", - додав Маломуж.

На думку генерала, для закриття українського неба потрібна ціла модель, яка б забезпечувала комплексний захист.

"Це і британські системи, норвезькі, американські, німецькі, які є дуже потужними. Вони діють навіть краще за "Залізний купол", бо дістають на далекій відстані. Наприклад, "Залізний купол" тільки до 70 км фіксує прильоти або пуски, а ті всі системи – прямо з моменту старту. Наприклад, на території росії фіксується старт, ідентифікують ціль, куди конкретно вона буде вдаряти. Ще є час для автоматичного наведення і збиття", - пояснив експерт.

За словами Маломужа, таких систем в Україні має бути декілька десятків.

"Я би сказав, десь 30–35. Це те, що дійсно забезпечує ефективну протидію не тільки проти "Калібрів", а і "Кінжалам", і навіть ракетним системам, коли вони бʼють з "Градів", "Ураганів", "Смерчів". Це вже та модель, яка б забезпечила закриття неба. Але для цього потрібен час. Якщо ми говоримо про німецьку комплексну систему, яка діє в системі великих територій, буде надходити тільки у вересні і далі", - резюмував генерал.