RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Пенсії українцям підвищать, але не всім: що треба знати про індексацію

В Україні поточного року не всі пенсіонери зможуть отримати підвищені виплати. Експерти пояснили, у яких випадках індексації не буде.

Про це повідомляє Napensii.ua.

Індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані у гривні на території країни і не мають разового характеру, тобто пенсії та заробітні плати. Це прописано у Законі "Про індексацію грошових доходів населення" №1282-XII у редакції від 30 квітня 2022 року.

У разі, якщо пенсіонери одночасно отримують різні види доходу (зарплатню і пенсію), то перегляд виплат буде здійснюватися у порядку черговості. У першу чергу, проіндексують заробітну плату. Після чого пенсіонери повинні надати у Пенсійний фонд довідку із підприємств, на яких працюють, де вказано розмір оплати праці та сума індексації.

У випадку, якщо зарплати пенсіонерів перевищують розмір прожиткового мінімуму, то її осучаснення буде здійснюватися із обсягу, що дорівнює розміру прожитковому мінімуму. Індексація грошового доходу не більше суми прожиткового мінімуму вважатиметься виконаною, а відтак - на інші доходи, у тому числі пенсії, індексація не поширюватиметься.

Раніше ми повідомляли, що частина пенсіонерів може залишитися без виплат.