RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Частина пенсіонерів може залишитися без виплат: із чим це пов'язано

Через економічну кризу, в Україні можлива верифікація отримувачі пенсій, через яку частина пенсіонерів може залишитися без виплат.

Про це розповів експерт із питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін, інформують "Факти".

Зазначається, що задля заощадження бюджетних коштів, у країні триває тотальна перевірка пенсійних виплат, аби визначити тих, хто незаконно отримує більше, ніж належить. Так, законом передбачено низку випадків, коли пенсію можуть урізати або взагалі скасувати.

Насамперед, пенсію можна втратити через підписання документів без прочитання "пам'ятки", яку отримувач пенсії зазвичай підписує під час призначення виплат. Так він бере зобов'язання протягом десяти днів повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду про обставини, що впливають на зміну розміру пенсії або припинення її виплати.

При цьому надається документ, який підтверджує, зокрема:

  • влаштування на роботу, звільнення з роботи, реєстрацію або зняття з обліку як фізична особа-підприємця. Документ, що підтверджує, що людина, яка отримує пенсію за вислугу років, влаштувалася на посаду, яка дає право на пенсію за вислугу років (виплата пенсії припиняється на весь період роботи на цій посаді);
  • продовження навчання на денній формі у загальноосвітніх навчальних закладах, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах дітьми, які отримують пенсію втратою годувальника до досягнення ними 23-х років;
  • отримання, зміна чи позбавлення особливого статусу (що дає певні пільги, право на надбавки тощо);
  • зміну місця проживання (реєстрації);
  • виїзд на постійне місце проживання за кордон.

Іншим поширеним випадком урізання пенсії може бути офіційне влаштування людини на роботу і замовчування цього. Пенсії непрацюючих пенсіонерів, як правило, періодично перераховуються через зростання прожиткового мінімуму або мінімальної заробітної плати, а працівникам таких перерахунків не роблять, поки вони не звільняться.

"Уявимо, що людина вважається непрацюючою. Її пенсію двічі за рік автоматично перерахували. Періодично в Пенсійному фонді роблять звірку і за даними персоніфікованого обліку рано чи пізно вираховують, що людина влаштувалася на роботу. В результаті пенсію перераховують назад, урізають, ще й нараховують переплату за минулий період. Переплачені суми починають щомісяця утримувати, що найчастіше для пенсіонера стає неприємним сюрпризом", — розповідає Сергій Коробкін.

Водночас, суми пенсій, зайво виплачені внаслідок зловживань із боку пенсіонера чи надання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернені пенсіонером добровільно, можуть стягуватися виходячи з рішень органів Пенсійного фонду чи судовому порядку.

Окрім цього, існують випадки, коли виплата пенсії припиняється повністю – вони прописані у 49 статті Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування":

  • з'ясовується, що пенсія призначена за документами, які містять недостовірні відомості;
  • на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України;
  • у разі смерті пенсіонера;
  • у разі неотримання призначеної пенсії протягом шести місяців поспіль.

Проте, тимчасове проживання пенсіонера за кордоном з тієї ж причини не перешкоджає отриманню пенсії. Тим більше, що в низці країн можна розраховуватися за покупки гривневою банківською карткою.

Раніше ми писали, що Пенсійний фонд України може зрівняти виплати для пенсіонерів для забезпечення їхніх основних потреб у разі, якщо повномасштабна російсько-українська війна затягнеться.