RU  UA

Загроза з Білорусі: навіщо Росія влаштовує провокації на північному кордоні України

Провокації російських військ на кордоні України з Білоруссю спрямовані на те, щоб не дати ЗСУ відвести сили і засоби на східний та південний напрямки. Утім для цього роблять не тільки постійні перекидання техніки, а й вкиди в наше інформаціне поле.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив експерт Defense Express Іван Киричевський.

"У рашистів та їхніх посібників - режиму Лукашенка - є доволі проста мета: імітувати військову активність на цьому напрямку так, щоб ми не могли відтягувати сили та засоби ЗСУ, зосереджені на північному напрямку для того, щоб або розвинути наш успіх на південному напрямку, або щоб нарешті прийти до довгоочікуваного наступу на сході України. На втілення цього завдання працюють не тільки ці постійні переміщення військ, але й такі собі вкиди в наш інформаційний простір із джерел, які начебто заслуговують на довіру", - пояснив Киричевський.

За словами експерта, білоруські сайти часто перебільшують рівень загрози, коли пишуть про пересування техніки.

"Як це працює? Є, наприклад, якийсь патріотичний сайт білоруської спрямованості. Він починає вкидати: "Дивіться, там 15 БМП проїхало на залізничному ешелоні, це, мабуть, дуже велика загроза зі сторони Білорусі". Хоча, якщо дивитися по карті, то там ці БМП проїхали 50 кілометрів. 15 БМП - це комплект на мотострілецьку роту. Виходить, що тут з пересуванням мотострілецької роти намагаються зобразити рівень загрози так, наче росіяни повернуться під Київ зі сторони Білорусі. Це єдина мета, якої вони можуть зараз досягнути, і якої вони намагаються досягати на даному етапі", - зазначив експерт.

Напередодні багатьох налякав епізод із безпілотниками, які збили на Волині. Утім те, що вони залетіли з Білорусі може свідчити про певні успіхи ЗСУ.

"Вчора був епізод, який трохи підігрів настрої. Мовляв, якщо залетіли на Волинь два чи то російських, чи то білоруських безпілотники начебто вести розвідку, то це значить, що вони готуються до вторгення. Але, судячи з усього, раз ворог був вимушений застосувати там безпілотники, це означає лише те, що ЗСУ знайшли спосіб, як завадити білорусам та росіянам вести на цих ділянках радіоелектронну розвідку. Не більше і не менше", - наголосив Киричевський.

Росіяни могли запустити БПЛА, аби дізнатися місця дислокації зенітно-ракетних розрахунків ЗСУ. Однак вони опинилися в накладі через втрату техніки.

"Навіть якщо щоб просто виявити позиції наших зенітно-ракетних розрахунків на даному етапі, то нам нічого не заважає змінити позиції. Це по-перше. По-друге, доктрина застосування навіть радянських ЗРК передбачає, що після того, як відстрілялися, треба позиції міняти, а то ворог виявить позиції і відстріляється. Знаєте, в даному випадку... Ну гаразд, в нас запас ракет не гумовий, їх треба десь шукати, але у росіян із безпілотниками проблеми ще більші. Виходить, вони тут в накладі опинилися, тому що втратили два безпілотники, і в них будуть неактуальні дані про наші позиції зенітно-ракетних батарей. Ну таке", - резюмував експерт.