RU  UA

Чекати на удар можна де завгодно: військовий аналітик пояснив "логіку" ворога

Повномасштабна війна Росії проти України триває майже півроку – за цей час російські війська втратили чимало техніки та особового складу. Однак окупанти все ще мають нагоду для наступу: вони продовжують перекидати техніку на південь і обстрілювати українські міста ракетами.

Чи варто чекати нового наступу російських окупантів найближчим часом і яка логіка дій у противника, в ефірі програми "Руно. Війна" на Апостроф TV розповів військовий експерт і аналітик Петро Черник.

За словами Черника, росіяни вже зрозуміли, що на південному напрямку для ЗСУ складаються передумови для успішних контрнаступних дій і вирішили посилювати ці напрями для того, щоб ускладнити наше просування вперед.

Водночас, не варто недооцінювати їхній специфічний спосіб мислення, підкреслив експерт.

"Чому я наголошую на цьому слові "специфічний"? Завжди у цій частині я наводжу такий цікавий приклад як "збірна Чорнобаївка". Всі знають, що це таке. Є ще збірний понтон, коли вони через Сіверський Донець п'ять разів в одному місці зводили понтонну переправу. Спалили 73 одиниці техніки та втратили батальйонно-тактичну групу. І це все відбулося у межах трохи більше доби. З точки зору здорового глузду, командир, що тверезо мислить, такого рішення ухвалити не може. Ну один раз, ну другий раз – противник розслабився. Але третій, четвертий і п'ятий рази – це вже за межами осмислення. Беручи до уваги таку їхню логіку, складається такий цікавий висновок - росіяни непередбачувані. Зрештою, це не тільки зараз, це їхня воєнна історія - вміння робити непередбачувані кроки", - зазначив Черник.

Як приклад, експерт навів операцію "Багратіон" влітку 1944 року, коли радянські війська наступали на позиції німців у Білорусі через лісисто-болотисту місцевість. Тоді Червона армія втратила сотні тисяч людей, але німецьке командування не очікувало на удар на цьому напрямку.

"Це не один приклад, який можна навести з їхньої воєнної історії. Я до чого веду? Чекати удару можна де завгодно. І треба ставитися до цього вкрай серйозно", - заявив Черник.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Рівновага на фронті буде порушена протягом місяця - військовий аналітик.