RU  UA  EN

Пʼятниця, 15 листопада
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 43.40
НБУ:USD  41.00
Суспільство

Новини

15 листопада

14 листопада

Всі новини

Залишаться свіжими до весни: дачникам розповіли секрет зберігання овочів

Виростити щедрий урожай можна навіть на невеликій дачній ділянці, але важливо також зберегти овочі.

Поради про те, як це зробити, дав городник із Вінницької області Віталій Поймало, пишуть "Факти".

Овочі борщового набору чоловік зберігає у звичайній ямі: у максимально природних та звичних умовах овочі залишаються свіжими до квітня.

"Спочатку треба все ретельно перебрати, щоб не кинути в яму щось гниле, побите, надрізане або хворе. Перебрані овочі два дні просушують на сонці, а потім ще п'ять-сім днів тримають у прохолодному місці, щоб трохи охолонули. Перед тим як закопувати, все знову на дві-три години виносять на сонце і лише потім кидають до ями", - розповів фермер.

Для зберігання овочів яму глибиною до метра, а шириною – 1,5 – 2 метри потрібно викопати у сухому місці. На дно слід покласти хвою, деревну золу або трохи підсушене листя горіха. Всередину необхідно помістити конструкцію з нещільно збитих дощок (душник), схожу на трубу. Її можна зробити і зі скрученої соломи.

Отвір конструкції повинен досягати поверхні і бути нещільно прикритий - зазвичай там роблять маленький дах із двох шматочків жерсті. Це потрібно для того, щоб у яму потрапляло повітря. У особливо сильні морози отвір "вентиляції" закривають.

Навколо душника стелять сухий очерет або солому. Зверху засипають овочі, прикривши їх тонким шаром соломи. Зверху кладуть дошки та присипають 2-3-сантиметровим шаром землі чи глини. Яму накривають сухим листям. Відкривати таке сховище можна не раніше грудня.

Раніше "Апостроф" розповідав, коли копати картоплю, щоб вона довше зберігалася.