RU  UA

Не так, як у часи Другої світової: ветеран війни розповів про контрнаступ ЗСУ в Криму

Збройні сили України розпочали контрнаступ на території окупованого росією Криму. Деокупація півострова відбувається за стандартами НАТО.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив учасник АТО, ветеран російсько-української війни Олексій Гетьман.

Військовий розповів, що нещодавні удари по аеродрому під Саками, складам у районі Джанкоя та вибухи у селищі Гвардійське Сімферопольського району, можна вважати повноцінним контрнаступом українських військ у Криму. Але він відбувається не так, як люди звикли бачити у фільмах про Другу світову війну, з колонами техніки, нальотами авіації та піхотним наступом.

"Чи можна вважати це контрнаступом? Так, це контрнаступ, але він виглядає не так, як ми звикли бачити у фільмах про Другу світову війну, де їдуть танки, летять літаки і таке інше. Це війна саме артилеристська, ракетна та авіаційна. Спочатку нищиться інфраструктура ворога, а потім суходолом наступають наші війська на демотивованих ворогів", – пояснює Гетьман.

До прикладу він навів військову операцію "Буря у пустелі", яка відбулася у 1991 році та закінчилася перемогою США та її союзників над військами Іраку та деокупацією Кувейту.

"У чому сенс цієї військової операції? Вона тривала 39 днів. Але останні чотири дні перейменували у "Меч у пустелі", це була вже безпосередня піхотна атака після того, як 35 днів нищилася інфраструктура ворога, його військові бази, логістика та інше. Тобто військам Альянсу знадобилося не три дні, не сім, а більше місяця для того, щоб знищити інфраструктуру і тільки після цього вони почали піхотний наступ. І там дуже такі вражаючі цифри втрат при цьому наступі. Війська Альянсу втратили 79 людей, війська Саддама Хуссейна втратили 35 тис. людей, тобто це навіть порівняти неможливо", – розказав військовий.

За його словами, українська армія не лише прагне вступити в НАТО, а вже намагається воювати за правилами Альянсу. "Спочатку ми знищуємо ворожу інфраструктуру, і тоді ті, хто залишаться безпосередньо на лінії фронту, або будуть здаватися в полон, або тікати, бо їм не буде чим воювати", – додав він.