RU  UA

Треба вивозити дітей: історії родин, яких евакуюють зі змученої Донеччини

На Донеччині триває евакуація людей з Торецька та Селидового. За місяць співробітники поліції вивезли з-під обстрілів понад 1900 багатодітних сімей і родин, що опинилися в скрутних обставинах.

Подробиці дивіться у сюжеті Національної поліції України на Апостроф TV.

"Сьогодні ми в місті Торецьку. Ми будемо евакуювати сім'ю з 6 осіб, яка проживає безпосередньо у близкості до лінії фронту. Ми працюємо разом із поліцейськими. Їдемо у хвості колони та будемо документувати весь процес", - розповів інспектор відділу комунікації ГУНП в Донецькій області.

Люди беруть з собою здебільшого зимові речі. В одного з мешканців Торецька в місті залишилося все – дім, машина. Переломний момент, коли було ухвалено рішення про евакуацію, настав, коли він із дружиною потрапили під обстріл.

"В шести метрах від нас міна лягла. Вижили. Думаю, і там виживемо. Руки й ноги є, заробимо", - поділився чоловік.

Цій родині вже пропонували евакуацію, утім вони відмовлялися. Днями ж люди самі звернулися до поліції.

"Раніше родині було запропоновано евакуацію, оскільки це родина багатодітна. Спочатку родина відмовилася від евакуації. Їм надали пам'ятку та ознайомили. Люди сподівалися на краще, що все буде добре, але оскільки ситуація погіршилася, люди живуть на лінії розмежування, вони зателефонували і сказали, що все ж таки хочуть евакуюватися. Ми об'їжджаємо всі сім'ї багатодітні, пропонуємо їм евакуацію. Надаємо їм так звану інформаційну картку, де розписані всі регіони, волонтери. Ситуація в місті погіршується, ще й обстріли постійні. Все ж таки погодилися", - зазначив інспектор сектору ювенальної превенції відділу превенції Бахмутського РВП ГУНП в Донецькій області Дем'ян Кондрашов.

За словами поліцейського, на даний момент з міста виїжджає дуже багато сімей.

"Було майже 500 родин, із них залишаються в місті менше 100. Ми підтримуємо зв'язок з цими родинами. Вони мають житло, мають роботу, мають гарантії. Вже влаштовуються в школу, з 1 вересня підуть. Тут в місті, в районі, де ми забираємо цю родину, два тижні вже світла немає. Води немає в місті майже пів року, немає газопостачання. Ситуація дуже складна, тому перезимувати буде дуже важко", - наголосив правоохоронець.

Евакуюють родини і з Селидового.

"У нас все було добре, поки війна не почалася. Зараз загострилася обстановка, тому треба дітей евакуювати. Стріляють, чути вибухи часто, літаки літають", - розповів мешканець Селидового.

Вивозити багатодітну родину з-під обстрілів допомагають поліцейські.

"У вказаній сім'ї знаходиться чотири дівчинки віком від 10 до 14 років. Опіка оформлена на їхнього рідного брата. Сьогодні поліцейські прибули на спецавтомобілі та будуть евакуювати цю родину до міста Покровськ. В теперішній час на території Донецької області та міста Селидового тривають бойові дії. Дітлахам завжди тяжко втрачати своїх друзів, але я сподіваюся, що на новому місці вони знайдуть нових друзів. Я впевнений, що перемога буде за нами", - додав старший інспектор ювенальної превенції Покровського РУП Євген Косогов.