RU  UA

У них можна повчитися: військовий зруйнував один з головних міфів про жителів сходу України

На сході України є дуже багато проукраїнських міст, населення яких не треба переконувати в українській ідеї. Навпаки, у тих, хто був вимушений евакуюватися з Донбасу після початку повномасштабного вторгнення, можна повчитися "українськості".

Про це в ефірі Апостроф TV заявив лейтенант батальйону "Свобода" у складі 4-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії України Володимир Назаренко.

"Дуже проукраїнське місто, українське місто – Краматорськ. На кожному кроці прапори України, майже на кожному автомобілі прапори України, тризуб, герб, українська мова в магазинах. І це не тільки в Краматорську, а й в селах там, в тій самій Дружківці, Костянтинівці. Це українські міста. Бахмут – взагалі дуже українське місто, яке я пам'ятаю ще з 2014 року. Не треба там нікого переконувати сильно в українській ідеї", - пояснив Назаренко.

За словами військового, на сході справді багато так званих "переселенців" з росії, яких завезли туди за час окупації. Утім коли жителі окупованих міст повернуться додому, "ждунам" доведеться зробити вибір.

"З початком повномасштабного вторгнення більшість людей, особливо молодь і люди середнього віку виїхали. Вони зараз знаходяться в Україні, і доволі часто вони "українськості" можуть повчити традиційно українські регіони. Дійсно, є проблема – зовсім мало, але лишаються так звані "ждуни". Тут не треба нічого робити. Коли буде звільнена територія, коли будуть відновлені кордони, ті, хто захоче повернутися, повернуться і в Донецьк, і в Луганськ, і у навколишні міста. Тоді буде відновлення, буде робота і будемо над цим працювати, відбудовувати нашу державу", - наголосив Назаренко.

Ці колаборанти будуть становити меншість. Якщо вони зараз здали паспорти України, то з поверненням мешканців, які виїхали під час бойових дій, громадян так званих "ЛНР/ДНР" буде меншість.

"Вони не будуть впливати на загальну картину населення України і конкретних регіонів. Я думаю, що вони будуть змушені або адаптуватися і звикнутися з тим, що відбувається, тому що повертатимуться українці, які були змушені виїхати, щоб не потрапити під репресії окупантів, або вони будуть змушені виїхати в росію чи куди вони там захочуть", - резюмував військовий.