RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Адвокати у "справі Шефіра" заявили про плани притягнути слідчих до відповідальності - юрист

З моменту замаху на першого помічника президента Сергія Шефіра пройшов рік, за час розслідування було зафіксовано порушення законодавства з боку правоохоронців. Зокрема, було проведено близько сотні обшуків, у ході яких з порушенням норм вилучено багато цінного майна, яке 9 місяців не повертається власникам всупереч відповідним рішенням судів.

Про це йдеться у статті "Замість "сильної відповіді" – корупція у погонах: куди зайшла "справа Шефіра" через рік після замаху" на сайті "Телеграф".

У матеріалі йдеться про те, що підозрюваним у справі слідство призначило Вадима Тарана, хоча прямих доказів його причетності до нападу на Шефіра немає. Адвокати стверджують, що мають докази, що в день нападу Таран був за кілька кілометрів від місця злочину. На підставі телефонної книжки Тарана слідство провело обшуки у будинках 80 сімей. Під час обшуків правоохоронці вилучили мобільні телефони, ноутбуки, гроші, банківські картки та навіть автомобілі. Через рік нікому не висунули підозри.

Пізніше деякі фігуранти справи пройшли поліграф, який підтвердив їхню непричетність до злочину. У червні 2022 року голова Нацполіції Ігор Клименко заявив, що результатів слідство не дало. Заарештоване майно людям не повертають попри рішення судів, про що є низка свідчень у Реєстрі судових рішень. Журналісти з'ясували, що співробітники правоохоронних органів, порушуючи законодавство, користувалися заарештованими авто в особистих цілях, що підтверджується даними GPS-трекерів. На одній із машин за півроку правоохоронці наїздили понад 4 тис. км.

На думку старшого партнера адвокатської компанії "Кравець і партнери", адвоката Ростислава Кравця, прогалини у законодавстві сприяють переслідуванню людьми у погонах особистих інтересів: "Після реформ правоохоронних органів в Україні ні ДБР, прокуратура повноцінно не працює, а суди також позбавлені можливості впливати на такі ситуації. Тому особи, які не виконують норм закону, не несуть за це відповідальності. Цим користуються недобросовісні поліцейські".

Адвокат "Кравченко, Гончар і партнери" Вадим Погорілий припускає, що у випадку зі "справою Шефіра" правоохоронці зацікавлені в отриманні матеріальної вигоди від нібито причетних до замаху: "Люди нерідко змушені звертатися до органу досудового розслідування з проханнями або за неправомірне винагороду". частина із вилучених коштів повернути майно, яке може зберігатися там роками".

Адвокати постраждалих подали заяви до ГБР та планують притягнути до відповідальності правоохоронців, які не виконують рішення суду, а також стягнути завдані збитки.

"У рамках справи про незаконне заволодіння майном дані GPS-трекерів будуть відмінним доказом його використання правоохоронцями у своїх інтересах та підставою для притягнення їх до кримінальної відповідальності", - зазначив Ростислав Кравець.