RU  UA

Просто не вистачить сил: журналіст оцінив ймовірний перебіг протестів проти мобілізації в Росії

Локальні протести проти мобілізації в Росії придушити реально, тоді як глобальні акції протесту можуть стати проблемою для чинної влади.

Таку думку в ефірі Апостроф TV висловив і ізраїльський журналіст Сергій Ауслендер.

"В окремо взятому регіоні придушити (протести) вийде. Якщо йдеться тільки про Дагестан, і якщо туди стягнути кадировських абреків, Росгвардію з якихось прилеглих регіонів, якщо придушувати протести зі звіриною жорстокістю, то вийде. Якщо почне палати в інших місцях, то, вважаю, в якийсь момент у них просто не вистачить сил давити протести. Проблема в тому, що поки що в інших місцях нічого особливо не палає. Народ йде на мобілізацію, похнюпивши голову. Тому треба подивитися за ситуацією", - сказав він.

За словами Ауслендера, дагестанці – народ гарячий, волелюбний. Крім того, з усіх національних республік у Дагестану найбільші втрати на цій війні.

Читайте також: Ще один регіон Росії протестує проти "могилізації": почалися бійки та затримання

Також журналіст висловився щодо "наказу про припинення мобілізації в Дагестані", про який почали говорити після початку протестів.

"Зараз вони будуть робити все, що завгодно, - припиняти мобілізацію, навіть можуть когось з фронту повернути, тільки щоб задавити протести, щоб вони вщухли, тому що ця справа вибухонебезпечна і може викликати ланцюгову реакцію - принаймні в сусідніх республіках Тому вони будуть робити все, що завгодно, навіть гроші з вертольотів розкидати, аби воно заспокоїлося", - вважає він.

При цьому Ауслендер поки що не бачить сценаріїв, за яких розпочнуться масові антивоєнні протести.

"Мені здається, що вони не почнуться. У них логіка проста - ви там воюйте, робіть, що хочете, тільки мене не чіпайте. На цьому ж ґрунтувався їхній суспільний договір. Люди дурні і не розуміли, що рано чи пізно їх це торкнеться". Вони пропустили момент, коли авторитаризм у Росії трансформувався в тоталітаризм.Тоталітаризм вимагає участі громадян у своїх злочинах.І вони стали обурюватися – як це так, ми не хочемо туди йти.Але мені здається, що антивоєнних протестів на кшталт тих, які були у своє час в Америці проти В'єтнамської війни, які, до речі, відбулися після чергового призову, навіть в Ізраїлі були антивоєнні протести, коли була війна в Лівані, але в Росії я такого не бачу - там народ страшенно роз'єднаний, горизонтальні зв'язки в суспільстві розірвані просто на шматки абсолютно, і там жахливого розміру репресивний апарат", - завершив він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Стомлений мозок імперії: куди приведуть Росію протести в Дагестані"