RU  UA

Попереду багато роботи: які можливості ЗСУ потрібно розвивати зараз

Командувач угрупуванням сил та засобів оборони Києва, начальник штабу Командування сухопутних військ ЗСУ, Герой України, генерал-лейтенант ЗСУ Олександр Павлюк розповів, які можливості ЗСУ треба розвивати зараз і після перемоги у повномасштабній війні з російськими окупантами.

Про це він говорив в ефірі програми "Фронт Бадрака" на Апострофі TV.

"На що ми робимо основний наголос – це високоточна зброя. Це система, яка може вражати в режимі онлайн будь-яку ціль противника на великих відстанях. Це основне, на що зараз звертають увагу всі провідні країни. Це система – розвідувальний ударний комплекс, де в режимі онлайн проводиться розвідка як космічними, так і безпілотними та радіорозвідувальними засобами", - зазначив генерал.

Він наголосив, що це зараз основна тенденція, над якою треба працювати. Сюди входить дуже багато складових як засобів розвідки – особливо безпілотних, так і ударних засобів – це безпілотні комплекси. Як авіаційні, і наземні. Це система автоматичного управління, що дозволяє максимально знизити термін від виявлення мети до обробки, подачі команди та знищення цілі.

"Це максимальна економія сил і засобів, тому що за радянською системою для ураження опорного пункту потрібно 600-700 умовних боєприпасів. За нормального та ефективного ураження це має бути кілька боєприпасів. Тому це наша основна мета – зробити нашу артилерію, нашу авіацію високоточною, вражати цілі на далеких підступах точно та економно", - пояснив Павлюк.


Читайте також: Потрібні умови: у чому необхідність переходу ЗСУ на професійні стандарти

Друге, за його словами, – це розвиток ракетного озброєння. Нам потрібно на максимально великих дистанціях знищити все, що нам загрожує, бо противник має такі засоби озброєння. Ми маємо зробити все, щоб знищувати їх і на їх території, вони повинні знати, що ми їх дістанемо.

"Можливо, найважливіше питання – це протиповітряна оборона та протиракетна оборона. Це також напрям, на який ми повинні звернути увагу і вже звертаємо. Те, що ми збиваємо ПЗРК Stinger та "Ігла" крилаті ракети - це досі шок для всіх фахівців Альянсу. Це неможливо з їхньої точки зору, але ми це робимо", - розповів Командувач угрупуванням сил та засобів оборони Києва.

Однак, за його словами, щоб прикрити країну, прикрити мирне населення, потрібно в рази ефективніше озброєння, яке може гарантувати, що жодна ракета не впаде на нашу територію, жоден літак не залетить на нашу територію.

"Авіація. Без неї неможливо рухатися, наступати, звільняти території, забезпечити повітряне панування. Це також велика проблема, з якою ми зараз стикаємося. Сподіваємося на допомогу партнерів. І так з кожного питання ще багато роботи. Нові технології – це перспектива, до якої ми маємо йти, тому що від цього залежить і життя, і здоров'я наших людей", - резюмував Олександр Павлюк.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": ЗСУ роблять неможливе, фахівці НАТО шоковані - генерал Олександр Павлюк.