RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Перерахунок та призначення пенсії: які зараз правила при обліку зарплати та стажу

При призначенні українцю пенсії, які зросли з 1 жовтня, в обов'язковому порядку враховують усю зарплату за періоди з 1 липня 2000 року до моменту призначення таких виплат.

Про те, як враховують зарплату та стаж при призначенні та перерахунку пенсії, розповів незалежний консультант Сергій Коробкін на сайті "На пенсії".

Читайте також: В Україні нові правила для підтвердження стажу: що треба знати пенсіонерам

"При призначенні пенсії в обов'язковому порядку враховують усю заробітну плату за періоди з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії. Водночас довідки про зарплату за періоди роботи після 2000 року приносити до Пенсійного фонду не потрібно. Ці дані надходять до Пенсійного фонду автоматично з державного реєстру застрахованих осіб (дані персоніфікованого обліку)", - зазначив експерт.

За його словами, українське законодавство дозволяє виключити з розрахунку найневигідніший період ЗП, якщо він становить не більше 10% від загальної кількості стажу та не більше 60 місяців поспіль. Це робиться автоматично.

Водночас у липні пенсії підвищилися, але далеко не у всіх громадян. Експерт радить розбиратися із проблемою із підвищенням пенсійних виплат в індивідуальному порядку.

"Якщо зростання пенсії не відбулося, то про причини краще поцікавитись у місцевому Пенсійному фонді”, - уточнив він.

Нагадаємо, раніше в ПФУ дали контакти "гарячої" лінії для отримання консультацій щодо питань про пенсії онлайн.