RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Навіщо Росія вигадала фейк про "брудну" бомбу: аналітики дали відповідь

23 жовтня міністр оборони країни-терориста РФ Сергій Шойгу провів кілька телефонних розмов з главами Міноборони різних країн і заявив, нібито Київ готує атаку під чужим прапором, використовуючи "брудну бомбу" (звичайну вибухівку, просочену радіоактивним матеріалом, що не є ядерною зброєю) , щоб звинуватити Росію у використанні зброї масового знищення. Мета цієї брехні полягає в тому, щоб зупинити західну військову допомогу Україні та послабити НАТО.

Таку думку висловили аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Нагадаємо, із цим божевільним повідомленням Шойгу зателефонував своїм колегам з Франції, Туреччини, Великої Британії та США. Кремлівські пропагандисти моментально підхопили та поширили заяви Шойгу.

Проте аналітики зазначили, що звіти Міноборони Росії про дзвінки містять розбіжності.

Зокрема:

  • під час розмови зі своїм французьким колегою Шойгу обговорив заявлену "стійку тенденцію до подальшої неконтрольованої ескалації" в Україні;
  • обговорював "ситуацію в Україні" і робив неправдиві заяви про те, що Україна готується використовувати "брудну бомбу" у своїх розмовах з Великою Британією, Францією та Туреччиною;
  • просто обговорив ситуацію в Україні без згадки про "брудну бомбу" у розмові з міністром оборони США Ллойдом Остіном.

Невдовзі представники США, Британії та України категорично спростували та засудили хибні звинувачення Шойгу.

Читайте також: Велике угруповання російських сил приречене на поразку – військовий експерт

Заяви Шойгу продовжують давню інформаційну кампанію Кремля про те, що Захід нібито допоможе Україні здійснити атаку зі зброєю масового знищення під фальшивим прапором.

"Таким чином, фальшиві заяви Шойгу та їх поширення російськими пропагандистами мають на меті залякати західні держави, щоб вони припинили або обмежили підтримку України, оскільки Росія стикається з продовженням військових невдач та ймовірною втратою західного Херсона до кінця року", - резюмували в Інституті вивчення війни.

За словами експертів, дзвінки Шойгу, ймовірно, були подальшим брязканням зброєю з боку Росії, щоб залякати західних прихильників України і, можливо, розширити розбіжності в НАТО.

Як повідомляв "Апостроф", президент України Володимир Зеленський назвав дзвінки Шойгу керівникам іноземних оборонних відомств із розповідями про "брудну бомбу" підвищенням ставок.