RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Як зберігати взимку яблука та груші, щоб вони не гнили і залишалися свіжими: корисні поради

Щоб яблука та груші залишалися свіжими, для зберігання використовують різні розчини, в які занурюють ці фрукти. Варто подбати і про ящики, в яких будуть зберігатися плоди, а також про температурний режим.

"Апостроф" розповідає, як правильно це робити.

Читайте також: Як підготувати сад та город до перших заморозків: корисні поради

Яблука

Для їхнього зберігання потрібно одну-дві хвилини потримати у водяному розчині йодинолу, який продається в аптеках або можна створити самому. Для цього треба змішати:

  • йод кристалічний – 2,5%;
  • йодистий калій – 7%;
  • крохмаль – 53%;
  • харчову соду – 2%;
  • воду – 35,5%.

Отриману суміш треба розвести водою для утворення 1%-ого розчину. Після занурення яблук у цей розчин, потрібно почекати поки вони самі обсохнуть.

Також є другий варіант розчину. Для цього треба 100 г прополісу, який можна знайти на ринках та в аптеках, і 500 мл 96% спирту. Туди на кілька секунд занурити цей фрукт і почекати, поки вони обсохнуть.

Варто зазначити, що на 100 кг яблук треба 0,5 л розчину, а перед вживанням такі яблука необхідно ретельно вимити.

Для зберігання даного фрукту найчастіше використовують ящики на 25 кг, а також можна викладати гіркою на м’якій підстилці, соломі або сухому листі, куди також іноді сиплять шар меліси. Водночас яблука можна зберігати, загортаючи кожне в окремий аркуш тонкого паперу, а при великому врожаї папером можна перекладати шари яблук.

Яблука краще зберігаються у підвалі, де температура не нижче 0 і не перевищує +1℃. Сорти потребують різних умов: Ренет Симиренко, Делішес, Бойкен, Голден делішес, Пепін шафранний, Уелсі, Розмарин білий, Кандиль синап, Північний синап зберігати при температурі 1… 0°С, а Антонівку, Богатир, Кальвіль сніжний, Джонатан - при +2… +4°С. У будь-якому випадку коливання температури не повинно перевищувати 5°С. Оптимальна відносна вологість повітря повинна бути 90-95%.

Фрукти також потрібно постійно перевіряти й викидати пошкоджені або підгнилі.

Груші

Вони псуються швидше за яблука, тому спочатку треба їх перебрати і залишити лише найздоровіші плоди з цілою плодоніжкою, тому що її ушкодження приведе до гниття фрукта. Всі плоди повинні бути чистими та сухими. Далі укладають їх у два шари, а між ними покласти кілька шарів газети, або кожен загорнути окремо. При регулярній перевірці треба викидати пошкоджені або підгнилі груші.

Ящики для груш, які тримають у затемненому місці, треба ретельно перевіряти, аби вони не травмували плоди. На дно ящиків та їхні стінки покласти газети. Дані фрукти зберігаються при температурі 1°С.

Раніше ми писали, як зберігати у квартирі цибулю, моркву, буряк і капусту.