RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Поширював у ЄС фейки про війну: СБУ затримала інтернет-агітатора з Росії

Служба безпеки України затримала блогера кремлівського рупора "Russia today", який приїхав в Україну та розповсюджував у Європейському союзі фейки про війну. Крім того, затримано ще трьох російських пропагандистів.

Деталями поділилася прес-служба СБУ.

Читайте також: Заборона творчої діяльності росіян в Україні: Зеленський відповів на петицію

Так, співробітники СБУ викрили чотирьох інтернет-агітаторів у Чернігівській та Дніпропетровській областях.

"Серед затриманих - іноземний блогер, який працював на заборонений російський телеканал russia today і нав'язував кремлівську пропаганду жителям Євросоюзу", - повідомили в СБУ.

Пропаганду він поширював за допомогою власних Ютуб-і Телеграм-каналів, загальна аудиторія яких становила понад півмільйона людей.

У своїх повідомленнях та відеосюжетах він підтримував збройну агресію РФ та виправдовував військові злочини окупантів проти в українських містах. Крім того, він поширював дезінформацію з фронту та закликав європейські країни обмежити допомогу Україні.

Слідство повідомляє, що зловмисник – громадянин ЄС, який готував пропагандистські матеріали для кремлівського рупора «RT».

Він прибув до України та оселився на Чернігівщині. Після початку повномасштабної війни почав виконувати "редакційні завдання" пропагандистів РФ зі збору матеріалів для підготовки та випуску замовних сюжетів про війну в Україні.

До цього він залучив співмешканку, яка допомагала йому "монтувати" фейкньюз для зарубіжних інтернет-користувачів.

"В даний час їм повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірної, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників, вчинені групою осіб) Кримінального кодексу України", - повідомляє СБУ.

Ще двох ворожих пропагандистів викрили на Дніпропетровщині. Одна з них – мешканка Покрови, яка поширювала у соціальних мережах заклики на підтримку окупантів.

Інший проросійський агітатор – мешканець Новомосковська, який агітував до захоплення влади та займався дискредитацією української влади.

Під час обшуків за адресами проживання фігурантів правоохоронці виявили комп'ютерну техніку та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності.

"Ворожа поплічниця повідомила про підозру за ст. 111-1 (колабораційна діяльність), а її «колеги» – за ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу або захоплення державної влади) Кримінального кодексу України. Тривають досудові розслідування щодо встановлення всіх обставин злочинів проти державної безпеки України", - йдеться на офіційному сайті СБУ.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно російський пропагандист Семен Пегов отримав серйозне поранення під Донецьком.