RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Купити генератори та акумулятори українцям буде непросто: що не так з рішенням влади

Кабмін України скасував ввізне мито та ПДВ на імпорт електрогенераторів, трансформаторів, акумуляторів та іншої електричної техніки, що забезпечує електроенергією у часи, коли її відключають. Щоб ввезти таке обладнання в Україну, потрібно подати документи про його відповідність технічним регламентам чи повідомлення Міненерго про введення в обіг таких товарів.

Як розповів енергетичний журналіст ZN.UA Ігор Маскалевич, відповідне рішення торкнеться абсолютної більшості поставок та загальмує їх.

Читайте також: Що робити українцям у разі відключення опалення: детальна інструкція

За його словами, хоч такі скасування й потрібні, зважаючи на ситуацію в країні, але подання заявок до Міністерства енергетики може загальмувати на місяці можливість вже зимою користуватись необхідною технікою, а тому через довгий розгляд можна не дочекатися її у зимовий період.

"Міністерство може розглядати заявку кілька тижнів, і це буде надзвичайна для них швидкість. Зважаючи на очікувано велику кількість таких заявок - ці строки природньо подовжаться до місяця, а там і зима мине. Не кажучи вже про очевидні корупційні ризики "прискореного" розгляду. Відповідно, дуже правильна ініціатива буде просто похована чиїмось бажанням залучити до процесу ще й Міністерство енергетики", - сказав Маскалевич.

Раніше ми писали, як захистити техніку під час аварійних відключень світла.