RU  UA

Плацдарм для ультиматумів: Чубаров про перспективи демілітаризації Криму

Російська Федерація окупувала Крим аж ніяк не для порятунку міфічних росіян, а для створення певного плацдарму, з якого можна ставити ультиматуми по всьому світу.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Детальніше читайте у матеріалі "Апостроф": 'Крим повернеться в Україну швидше, ніж багато хто думає - Рефат Чубаров

Чубаров оцінив перспективи демілітаризації кримського півострова.

"Ми не знаємо, чи належить російській стороні авторство подібного моделювання майбутнього Криму. Я не вважаю, що росіяни бачать Крим саме демілітаризованим. Вони окупували Крим аж ніяк не для порятунку міфічних росіян, а для створення певного плацдарму, з якого можна ставити ультиматуми по всьому світу", - розповів він.

Він зазначив, що пропозиції щодо демілітаризації Криму можуть надходити від інших сторін, які, можливо, намагаються таким чином затягнути РФ у переговори.

"Ми вважаємо, що навіть припущення ймовірності ставити Крим на торги вже є приниженням та цинізмом. Тиждень тому ми з Мустафою Джемільовим у Туреччині спілкувалися з президентом Реджепом Ердоганом та його помічниками. Ми обговорювали майбутнє Криму, але лише один єдиний можливий варіант – відновлення територіальної цілісності та державного суверенітету України. Ми озвучували цю позицію, щоб турецька сторона під час міжнародних переговорів виходила з позиції інтересів української держави", - розповів він.

Крім того, Чубаров розповів про розмову з головою парламенту Туреччини Мустафою Шентопом щодо ролі турецьких парламентаріїв на міжнародних майданчиках у розрізі підтримки територіальної цілісності України.

"Ми також говорили, що можуть бути різні спроби дестабілізації з боку Росії. Ми наголошували на важливості безпеки в Азово-Чорноморському просторі. Також говорили, що збереження російської позиції щодо Криму є небезпечним і ризиковим для всього світу", - розповів він.

Як писав "Апостроф", раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів, як люди в Криму чекають на ВСУ.