RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Крим повернеться в Україну швидше, ніж думають - Рефат Чубаров

Рефат Чубаров про деокупацію Криму та позицію Туреччини у війні

Рефат Чубаров про деокупацію Криму та позицію Туреччини у війні Фото:

Після повернення Херсону активізувалося питання щодо звільнення від російських окупантів і Кримського півострова. Серед колаборантів помічені панічні настрої, а от місцеве населення чекає на Збройні сили України.

Чому на Заході інколи звучать голоси щодо перемовин з путіним? Чи потрібен росії демілітаризований Крим? Як Україні допомагають турецькі партнери? І коли нам вдасться звільнити Крим? На ці питання в ефірі Апостроф TV відповів голова Меджлісу кримськотатарського народу РЕФАТ ЧУБАРОВ.

- Як ви оцінюєте появу закликів до мирних перемовин в ЗМІ та від різноманітних чиновників?

- Меджліс кримськотатарського народу не залишає без уваги появу таких обговорень. Але на подібні твердження у провідних західних ЗМІ з'являються достатньо конкретні відповіді з боку вищого політичного та військового керівництва України. Наприклад, виступи Володимира Зеленського, зокрема, його звернення на саміті G20. Або коментар генерала Залужного, головнокомандувача ЗСУ. Все це вказує на наявність певного "вентилювання" можливості нібито мирних перемовин з боку росіян. Їх умови ніяк не можуть називатися миром, оскільки мова йде про території України, які росія намагається анексувати.

Читайте: Як Україна може повернути Крим: прогноз експерта

- Давайте змоделюємо ситуацію стосовно Криму. Як ви вважаєте, навіщо росії потрібен демілітаризований Крим, без флоту, ще й у невизначеному статусі?

- Ми не знаємо, чи належить російській стороні авторство подібного моделювання майбутнього Криму. Я не вважаю, що росіяни бачать Крим саме демілітаризованим. Вони окупували Крим зовсім не для порятунку міфічних росіян, а для створення певного плацдарму, з якого можна ставити ультиматуми усьому світові.

Тому пропозиції стосовно демілітаризації Криму можуть надходити від інших сторін, які, можливо, намагаються таким чином затягнути росію до перемовин. Ми вважаємо, що навіть допущення вірогідності ставити Крим на торги вже є приниженням та цинізмом.

Читайте: Переговори з Путіним не завершать війну: аналітики назвали мету диктатора

Тиждень тому ми з Мустафою Джемілєвим у Туреччині спілкувалися з президентом Реджепом Ердоганом та його помічниками. Ми обговорювали майбутнє Криму, але лише один єдиний можливий варіант, - відновлення територіальної цілісності та державного суверенітету України. Ми озвучували цю позицію для того, щоб турецька сторона під час міжнародних переговорів виходила з позиції інтересів української держави.

Також я мав розмову з головою парламенту Туреччини Мустафою Шентопом щодо ролі турецьких парламентаріїв на міжнародних майданчиках в розрізі підтримки територіальної цілісності України. Ми також говорили, що можуть бути різні спроби дестабілізації з боку росії. Ми наголошували про важливість безпеки в Азово-Чорноморському просторі. Також говорили, що збереження російської позиції щодо Криму є небезпечною та ризиковою для усього світу.

- Ми бачимо, що росія зробила з Херсоном. Окупанти відступали, знищуючи всю критичну інфраструктуру. Як ви вважаєте, що окупанти встигли знищити у Криму за 8 років?

- Ви підняли дуже болюче питання. Мова не лише про навколишнє середовище, збереження екології, природних ландшафтів. Є важливе питання подальшої долі корінного народу Криму. Маємо усього 300 тисяч людей, і це весь наш народ, який вижив в результаті катастроф та геноцидів XX століття.

За роки російської окупації приблизно 35 тисяч людей були вимушені покинути Крим. Тому подальший вплив росії на кримський півострів - це цілеспрямоване знищення кримсько-татарського народу.

- Хочу вас детально розпитати про турецьке політичне лідерство. Як Туреччина може вплинути на росію?

- Я не є великим знавцем глибинних механізмів турецької політики. Але я вважаю, що на ситуацію впливають взаємовідносини між Туреччиною та Сполученими Штатами. Вони є досить складними, тому їх непорозуміння в окремих аспектах може підштовхувати Туреччину до росії. Але ми очікуємо від Туреччини послідовності з точки зору оцінки дій росії, зокрема визнання цієї держави агресором та спонсором тероризму. Адже сьогодні усім потрібно визнати, що росія є центром міжнародного тероризму.

Турецькі політики, як і політики в інших країнах, налаштовані на захист інтересів власної держави. Інтереси Туреччини збігаються з інтересами України, бо турки не підтримують силові методи зміни кордонів та цілісності держав. Систематична та послідовна підтримка територіальної цілісності України, невизнання спроб анексії Криму - це є стержнем взаємовідносин України та Туреччини.

- Деякі експерти вважають, що ЗСУ звільнять Маріуполь та Мелітополь до січня, а в наступному році дійдуть до Криму. Як ви прокоментуєте цей прогноз?

- Усі мої офіційні зустрічі у Туреччині минулого тижня починались з тез, що росіяни покинуть Крим не пізніше літа 2023 року. Деякі це сприймали спокійно, деякі були здивовані. Звісно, ми згадували усі перемоги ЗСУ, а також монолітність та рішучість українського суспільства. Потім ми пояснювали необхідність збільшення допомоги і об'єднання наших партнерів. Подальше забезпечення України необхідною зброєю, в першу чергу, з боку країн-членів НАТО, може гарантувати відновлення територіальної цілісності України в 2023 році. Ми постійно намагаємося пояснювати нашим партнерам, що військова допомога Україні - це мінімальний вклад у захист світового порядку.

- Існує гіпотеза, що ЗСУ звільнять Крим набагато швидше, ніж Донбас. Що ви думаєте з цього приводу? Чи вам відомо щось про настрої в Криму?

- Я схиляюся до версії, що Крим можуть деокупувати швидше, ніж Донбас. Є об'єктивні фактори, які можуть цьому сприяти. Болгарія, Румунія, Туреччина, - ці країни-члени НАТО мають вихід до Чорного моря. Їм важливо забезпечити безпечні умови судноплавства та інші питання безпеки. Наприклад, щоб росія не могла доставляти військові грузи до Сирії. І саме тому вже скоро Крим може стати вільним. Ті колаборанти - російські очільники Криму, - вже відчувають небезпеку та панікують.

Найголовніше, що гауляйтери почали сумніватися, чи буде Москва захищати території, які нібито взяла до свого складу. Ось Херсон, з точки зору колаборанта, є територією росії, але ж вони втекли з Херсону. Окупанти намагаються підбадьорити кримське населення, нібито ЗСУ ніколи не прийдуть на півострів. Але зрозуміло, що там ніхто не вірить подібним розповідям.

- Відомо, що українські артилерійські позиції тепер розташовані значно ближче до Криму. Наприклад, HIMARS з дніпровського правобережжя дістає до "воріт" Криму. Як ви це прокоментуєте?

- Так, вони діставатимуть. Вже розраховуються відстані, і частина північного Криму може стати об'єктом для української артилерії. Після постачання Україні більш потужної зброї, російські військові об'єкти, наприклад, в Балаклаві чи Сімферополі, стануть уразливими. Вони це розуміють, тому вже виводять більш нову та сучасну техніку на територію рф. Я вважаю, що росіяни також будуть переміщувати військові кораблі з Севастополя до Новоросійська.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою

Новини партнерів