RU  UA

У зоні ураження - Москва: чому і якої зброї не вистачає Україні для серйозної відповіді ворогові

Рішення країн Заходу не передавати українським військовим далекобійне озброєння є політичним, тоді як з військової точки зору - для цього немає причин.

Про це в ефірі Апостроф ТV розповів голова українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан.

Читайте також: Німеччина розширила військову допомогу Україні: що увійшло до нового пакету

За його словами, йдеться і про протиракетну оборону, і наступальне озброєння, і пускові установки HIMARS, яких потребують Збройні сили України.

"Ми досі не отримуємо від партнерів далекобійної зброї, і це свідчення саме політики Заходу. Бо з військової точки зору немає об'єктивних причин, чому ми не повинні мати таке озброєння і завдавати ударів у відповідь по військових об'єктах. Рішення не надавати далекобійну зброю є політичним", - зауважає він.

При цьому експерт наголосив, що зараз триває велика дипломатична і громадська робота над тим, щоб змінити цю позицію західних країн, яка стосується танків та авіації.

Українська сторона не визнає і не буде визнавати будь-яких атак на летовища в Росії. Два місяці тому були заяви керівництва Укроборонпрому про проведення випробувань дронів-камікадзе, здатних нести вибухівку вагою до 75 кг. Західна допомога має певні обмеження, тоді як Україна паралельно розвиває своє виробництво, зазначає він.

"Росіяни розписалися у своєму безсиллі, бо такі об'єкти як летовища стратегічних бомбардувальників мають знаходиться під найкращим захистом. Ні С-300, на с-400, ні "Буки" з "Торами" не врятували бомбардувальники на летовищі – тобто ППО не спрацювало, бо вони зараз переобладнують ті ж ракети комплексу С-300 на клас "земля-земля" і обстрілюють наші прифронтові території. Тепер вони розуміють, що навіть Москва перебуває в зоні ураження", - резюмував Сергій Кузан.

Нагадаємо, що Словаччина надасть Україні військову допомогу у вигляді 30 бойових машин піхоти БМП-1.