RU  UA

Динаміка боїв дуже висока: яка ситуація зараз у районі Сватового

Якщо попередній задум був оточити Сватове з півночі і півдня, то на сьогодні, в наслідок того, що намітився певний успіх на південному фланзі, тобто на ділянці до Кремінної, певні зусилля українських сил оборони зосереджені саме тут.

Про ситуацію на Сватівському напрямку в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт Сергій Грабський.

Збройні Сили України ведуть досить активні бойові дії й дійсно частково мають або вогневий або навіть фізичний контроль над трасою Р-66.

Читайте також: Під Бахмутом все у дірах, і не як у швейцарському сирі, а як у ситі – боєць "Свободи"

Утім, ситуація на фронті динамічна, наголосив він, адже противник намагається контратакувати і вибити українські підрозділи. Тобто на північ від Сватова ворог накопичує сили, і ЗСУ ведуть стримувальні бої, не даючи можливості зосередитися противнику і здійснювати контратаки, а на південь від Сватова у напрямку на Кремінну вже наші сили оборони ведуть наступальні дії, відбиваючи при цьому контратаки противника.

Таким чином, ситуація на данному напрямку змінюється практично щодня, розповів Сергій Грабський.

На інших напрямках противник просто неспроможний вести наступальні дії у найближчій перспективі. На Бахмутського напрямку лише взаємодія артилерійського сухопутного просування дозволяє росіянам десь вминатися в наші позиції на цій ділянці.

Зі зменшенням інтенсивності артилерійського вогню ефективність наступу може взагалі звестися до нуля, адже вгризатися в підготовлену оборону без обробки оборони артилерією практично неможливо.

ЗСУ можуть створити певні проблеми для росіян на напрямку Кремінна і далі на Рубіжне і Сєвєродонецьк і такий сценарій розглядається як найбільш об’єктивний і вірогідний, - зазначив експерт.

У той же час, це не дуже сильно вплине на інтенсивність бойових дій в районі Бахмута, адже там противник діє в абсолютно інших умовах, де від самого початку були зосереджені дуже значні сили, і ворог просто продовжує виконувати поставлену ще в квітні задачу, щоправда, без особливого успіху.

Безумовно, прорив українських сил в районі Кремінної і створення певних проблем для противника в Сєвєродонецьку і Лисичанську примусять росіян сконцентрувати іншу кількість сил на цьому напрямку. Враховуючи ж те, що підготовка мобілізаційних ресурсів в Російській Федерації практично завершилася, можна говорити про те, що зазначені напрямки будуть незалежними один від одного, - переконаний Сергій Грабський.

Вже зараз в районі Білгородської області на кордоні з Луганщиною спостерігається зосередження серйозних російських ресурсів, які будуть спрямовані на мінімізування просування українських військ.

"Наскільки це їм вдасться, - це вже питання іншого порядку, але говорити про те, що це дуже сильно вплине на ситуацію під Бахмутом, я б на сьогоднішній день не став", - розповів він.

Нагадаємо, що ЗСУ у Бахмуті записали потужне звернення до окупантів.