RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

ЗСУ ведуть контрнаступ на Луганщині: оновлені карти боїв

Збройні Сили України продовжують контрнаступальні дії в районі Сватового і Кремінної на Луганщині, тоді як інші українські підрозділи відбивають безперестанні атаки російських окупантів під Бахмутом у Донецькій області. Водночас ворог намагається заманити Сили оборони в пастку на півдні країни.

Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (ISW).

Бойові дії на Луганщині й Харківщині

ЗСУ продовжують наступальні операції вздовж лінії Сватове - Кремінна. Ця ділянка фронту одна з найактивніших, за словами глави Луганської ОВА Сергія Гайдая. Водночас у Генштабі ЗСУ повідомили, що українські війська відбивали атаки окупантів у районі н.п. Площанка (17 км на північний захід від Кремінної), Червонопопівка (6 км на північний захід від Кремінної) та Діброва (5 км на південний захід від Кремінної).

Читайте також: Чому у Кремлі недооцінили українців: розслідування NYT

Тим часом так званий російський "воєнкор" стверджував, що ЗСУ здійснили штурм у напрямку с. Голікове (10 км на північ від Кремінної) з метою взяти контроль над трасою Р-66 (траса Сватове - Кремінна) і витіснити російські війська через річку Красна.

Бойові дії в Донецькій області

ЗСУ відбивають атаки російських окупантів на Бахмут, на північний схід від Бахмута в районі Зеленопілля (4 км на північний схід від Бахмута) і на південь від Бахмута в районі Дослідне (3 км на південь від Бахмута) та Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута).

До того ж Нацгвардія України відбила атаку окупаційно-терористичних військ РФ у районі Великої Новоселівки, що приблизно за 70 км на південний захід від Донецька та приблизно за 15 км на схід від кордону Запорізько-Донецької області.

Однак російське окупаційне військо, найімовірніше, просувається на північний схід від Бахмута між Соледаром (10 км на північний схід від Бахмута) та Бахмутським (9 км на північний схід від Бахмута), оскільки в цьому районі українські військові обстрілювати російські позиції, що видно з геолокаційних карт.

Також ворог продовжує наступ вздовж західної околиці Донецька. У Генштабі ЗСУ написали, що росіяни атакували райони Мар'їнки, Побєди та Новомихайлівки (всі вони поблизу південно-західної околиці Донецька). Крім того, російські "воєнкори" інформують: війська країни-терористки РФ атакували Водяне, Першотравневе та Невельське (усі на північно-західній околиці Донецька), бої нібито продовжуються в центрі Мар'їнки.

Бойові дії на півдні країни

Російські окупанти намагаються заманити ЗСУ в пастку на східному березі Дніпра: невстановлені війська РФ відійшли з Каховки та Нової Каховки Херсонської області до н.п. Нижні Сірогози (на перетині T2209 та T2208 за 50 км на південний схід від східного берега річки Дніпро), повідомляючи місцевим жителям, що нібито повністю вийдуть із району Каховки до нового року. Речниця Південного оперативного командування ЗСУ Наталія Гуменюк заявила, що інформація перевіряється.

Аналітики також вважають, що російські окупанти не інсценували б виведення військ без мети ввести в оману ЗСУ.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що сказав Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний в інтерв'ю виданню The Economist про повномасштабну війну та які зробив прогнози щодо бойових дій.