RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Новий наступ на Київ, мобілізація та "держиморда" Суровікін: що сказав Залужний в інтерв'ю The Economist

Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний, якому в Херсоні поставили "пам'ятник", на початку грудня дав велике інтерв'ю британському впливовому виданню The Economist, розповівши про своє бачення війни.

Відредаговані фрагменти розмови, як пише "Апостроф", журнал опублікував 15 грудня.

Суровікін - типовий "держиморда"

Як зазначив генерал Залужний, Радянська Армія вітала лише одну концепцію - командир. Але бути командиром і бути лідером, за його словами, не одне й те саме. Командувач Об'єднаного угрупування військ у вторгненні Росії в Україну Сергій Суровікін є рядовим полководцем петровських часів, скажімо так, "держимордою", як жорстокий солдафон з твору Гоголя.

Читайте також: Скільки Росії потрібно військ для нової атаки на Київ: Залужний озвучив цифру

"Дивишся на нього і розумієш, що або ти виконуєш завдання, або тобі п***ць", - охарактеризував Суровікіна Залужний.

В Україні у 2014 році усвідомили, що це не працює, коли 21-річні лейтенанти почали командувати чоловіками віком від 50 до 60 років.

"Звичайно, у нас були свої держиморди, які намагалися підтримувати порядок кулаками та біцепсами, але в українській армії це не працює на 100%", - наголосив український генерал.

Довіра воєначальникам

Валерій Залужний зазначив, що довіряє Командувачу оборони Києва та контрнаступу Збройних сил України в Харківській області Олександру Сирському. "Якщо він мені каже, що йому потрібна ще одна бригада, отже, йому справді потрібна ще одна бригада", - зазначив він.

Всього з початку повномасштабного вторгнення РФ Залужний звільнив 10 генералів, ще один наклав на себе руки.

Війна

У військовому відношенні взяття росіянами Києва було абсолютно правильним рішенням: "Я зробив би те саме", - заявив Залужний. За його словами, дуже важливо не втрачати зайнятих позицій, оскільки звільнити їх уже в 10-15 разів важче, ніж здати.

Новий наступ може розпочатися вже у лютому-березні. "Він може розпочатися не з Донбасу, а з Києва, з боку Білорусі, не виключаю і південного спрямування".

Зараз, швидше за все десь за Уралом, готують нові ресурси для наступу. "Готуються на 100%", - упевнений Головнокомандувач. Причому, за його інформацією, росіяни готувалися до вторгнення близько 4 років.

Мобілізація та озброєння

Зараз у Силах оборони достатньо людей, - наголосив офіцер, додавши, що йому не потрібні сотні тисяч "штиків".

"Нам потрібні танки, нам потрібні БТРи, БМП. І нам потрібні боєприпаси. Зверніть увагу, я зараз не про F-16", - зазначив Залужний.

Російські війська вже пристосувалися до HIMARS, відійшовши на відстань, недосяжну для реактивних систем залпового вогню. "А у нас немає нічого далекобійного", - поскаржився Валерій Залужний.

Водночас Україна вже має норвезько-американські системи ППО NASAMS, хоча їх недостатньо. Використовується німецька система ППО IRIS-T, хоча їх недостатньо. Й ЗСУ потрібні десятки таких систем ПРО та ППО. "Я не фахівець із енергетики, але мені здається, що ми на межі", - розповів Залужний The Economist.

Нагадаємо, що напередодні вторгнення ЗС РФ Валерій Залужний приховав план оборони країни і не розкрив стратегію навіть союзникам із США.