RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

Всі новини

Флот морських дронів поповнився "Блискавкою" - читачі найбільшого в Європі вайбер-каналу задонатили на проєкт більш ніж 10 млн грн

Перший у світі флот морських дронів, який формує Україна, поповнився ще одним безпілотним човном. Читачі Viber- та Telegram-каналів "Блискавка" ("Молния") зібрали 10 млн гривень і перерахували на морські безпилотники.

Відтак новий дрон матиме назву "Блискавка", повідомляє державна фандрейзингова платформа UNITED24.

"Новий рік — нові морські дрони. Підписники інтернет-видання "Блискавка" завершили новорічний збір на морський дрон! Назву було обрано однойменну та символічну. Дякуємо всім, хто приєднався до збору і зробив Україні такий подарунок під ялинку", - йдеться у повідомленні телеграм-каналу UNITED24.

Збір на морські дрони триває. Україна планує придбати 100 надводних апаратів багатопрофільного призначення вітчизняного виробництва. Ці дрони можуть брати участь у дальній розвідці, спостереженні за береговою активністю, супроводі та підтримці традиційного флоту, конвоюванні торгових суден, коригуванні ракетних уражень та артилерії, захищати наші пункти базування та протидіяти десантним операціям, зазначено на сайті UNITED24.

Українські морські дрони проявили себе 29 жовтня 2022, коли сталася перша морська атака в історії, здійснена виключно безпілотними засобами. Українські човни вразили три російські кораблі, зокрема флагман чорноморського флоту рф "Адмірал Макаров". В результаті росія втратила беззаперечну перевагу на воді. Флот зі ста морських дронів має захистити акваторії українських морів і не дасть змоги кораблям з ракетами виходити з бухти.

За умовами збору UNITED24, кожен, хто пожертвує на морський дрон 10 млн гривень ($250 тис.), зможе дати назву безпілотному човну.

Український Viber-канал "Блискавка" має понад 3,5 мільйони підписників і є найбільшим в Європі.