Папірці замість гривень та постійні знущання: як живе окупована Нова Каховка

Фото: Telegram

У окупованій росіянами Новій Каховці неможливо обміняти гривні на рублі: за 10 місяців окупанти не відкрили жодного банку чи обмінника і тепер вимагають щоб люди платили рублем, ходять лише великі номінали, наприклад 5 тисяч рублів. Здачу не можуть видати, і бувають випадки, що решту дають гривнею, яка не в обігу, і за курсом один до одного – тобто, максимально невигідно.

Про це розповів волонтер організації Humanity з Нової Каховки Стефан Воронцов в ефірі Апостроф TV.

"Будні людей в окупації – це по-перше постійний пошук зв'язку, по-друге люди майже не виходять на вулицю без потреби, адже постійно щось труситься, вибухає та відлітає і назовні дуже небезпечно. Якщо молодий - кожного ранку відразу намагаєшся зв'язатися зі своїми, сказати що живий, якщо були прильоти – то ти, якщо молодий і активний, проходишся по місту і фотографуєш, показуєш наслідки. Старше населення має тільки втому, і виходи в магазин раз на тиждень", - описав він сумні реалії окупації.

Волонтер розповів, що зараз складно пенсіонерам, які отримують українську пенсію та не отримують на російську. Ці люди не мають можливості витрачати гривні, бо в Новій Каховці нема обмінників. За 10 місяців окупанти не відкрили жодного банку чи обмінника і тепер вимагають щоб люди платили рублем, ходять лише великі номінали, наприклад 5 тисяч рублів. Здачу не можуть видати, і бувають випадки, що решту дають гривнею, яка не в обігу там, і за курсом один до одного – тобто, максимально невигідно.

"Фактично, обіг рубля взагалі ніяк не налаштований, просто ходять з якимось директивними папірцями і перевіряють ситуацію, а гривні на рублі обміняти неможливо, зникли навіть валютники", - розповів волонтер.

Читайте також: Масло продають за 1400 грн: мер Нової Каховки розповів про жахливі умови життя під окупацією Росії

За його словами, людей постійно забирають "на підвал" просто за те, що хтось не сподобався, або донесли. Проте зараз саме в Новій Каховці такого менше, бо більша частина ФСБшників виїхала з міста разом з адміністрацією – відповідно, репресій менше. Натомість їх більше на півдні області, в тому ж Генічеську, де повністю присутня окупаційна адміністрація.

"Гауляйтери приїжджають в Нову Каховку тільки щоб зняти "відосики" про те, які "погані ЗСУ", намагаються не ночувати тут, бояться", - додав Воронцов.

Раніше "Апостроф" розповідав, що координатор ГІ "Права справа", військовий оглядач Дмитро Снєгірьов вважає, що становище окупантів на півдні таке, що незабаром може бути новий "жест доброї волі".