RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

Для всіх українців "піднімуть" тарифи на світло: Росія запустила фейк

З 1 січня 2023 року тарифи на електроенергію в Україні для непобутових споживачів зросли на 10%. Російська пропаганда одразу поспішила скористатися ситуацією і запустила фейк, нібито всі жителі України "отримали новорічний подарунок від влади" у вигляді збільшення тарифів.

Фейк розвінчують автори сайту StopFake.

Правда в тому, що ціна електроенергії для населення не змінюється. Більше того, підвищення тарифів на електрику для непобутових споживачів пов'язане з безперервним обстрілом РФ української енергетичної інфраструктури. Гроші від підвищення тарифів підуть на аварійне відновлення пошкоджених об'єктів електроенергетики та створення аварійного запасу обладнання.

Деякі російські ЗМІ написали, що тариф на світло в Україні продовжить зростання і до 1 липня 2023 збільшення вартості нібито складе 47%.

Зазначимо, рішення про підвищення тарифів на електроенергію було ухвалено Національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, 21 грудня.

Читайте також: У Києві з лютого можуть припинитися відключення світла: названо умову

Буде три етапи підвищення тарифу на передачу електроенергії протягом 2023 року (з 1 січня на 10%, з 1 квітня, та з 1 липня – на 13%). Також у планах триетапне зростання тарифів на диспетчеризацію (1 січня на 10%, з 1 квітня на 18%, та з 1 липня на 18%). Окрім цього, піднімуть тарифи на послуги з розподілу електричної енергії та послуги постачальників універсальних послуг.

Як повідомляв "Апостроф", українцям видадуть по 5 безкоштовних лампочок в одні руки: де отримувати та як записатися.