RU  UA

Передача танків Leopard 2: чому їх досі не відправили до України

Ряд європейських держав близький до передачі Україні німецьких танків Leopard 2, проте це рішення може бути лише колегіальним. Причина в тому, що кожна країна не може віддати свої танки, тому що це підірве її обороноздатність.

У чому складність передачі Україні сучасних західних танків, розповів експерт із озброєнь, головний редактор Defence Express Олег Катков в ефірі Апостроф TV.

Він пояснив, що від передачі Україні Leopard 2 країни, які мають ці машини, стримує те, що йдеться про дорогу та рідкісну техніку.

"Їх небагато в кожній країні окремо. Наприклад, у Бундесверу приблизно 250 "Леопардів" у строю. Та ж Польща має аналогічну кількість "Леопардів", але, щоб поповнювати кількість бойових одиниць, вони докуповують південнокорейські танки, закуповують "Абрамси", – зазначив експерт.


Читайте також: Німці не хотіли передавати нам танки Leopard, але тепер усе зміниться - Сергій Згурець

Катков наголосив, що рішення про передачу танків Leopard 2 Україні може бути виключно колегіальним. Адже кожна країна не може віддати всі свої танки, бо це підірве її обороноздатність, але оператори Leopard 2 можуть це зробити колегіально. Тобто, це може бути спільне рішення таких країн, як Фінляндія, Швеція, Норвегія, Німеччина, Польща, Іспанія.

Експерт додав, що свого часу вже опрацьовувалося питання передачі танків Leopard 2 А4 зі складів зберігання в Іспанії. Але виявилося, що ці танки перебувають у жахливому стані.

"Тобто всі країни, які мають на озброєнні Leopard 2, можуть ухвалити колективне рішення щодо їх передачі Україні. Це виглядає досить легко з логічного погляду, але складніше з урахуванням того, що це колегіальне рішення", - резюмував Катков.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Космічні кораблі для знищення ворога: яку техніку Україна отримає від сусідів Росії