RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Космічні кораблі для знищення ворога: яку техніку Україна отримає від сусідів Росії

Серед нової допомоги Заходу на особливу увагу заслуговують САУ Archer

Серед нової допомоги Заходу на особливу увагу заслуговують САУ Archer САУ Archer Фото: defence-ua.com

Епопея з передачею західних танків Україні близька до позитивного завершення. Так, Британія розглядає можливість передачі Україні танків Challenger 2, низка європейських держав близька до передачі Україні німецьких танків Leopard 2, а Швеція готується передати ЗСУ найкращі в світі САУ Archer. Яку роль у війні зіграють сучасні західні танки та як шведські САУ допоможуть нищити ворога - своїми думками в ефірі Апостроф TV поділився експерт з питань озброєнь, головний редактор Defence Express ОЛЕГ КАТКОВ.

Challenger 2

Вірогідність передачі британських танків доволі складно оцінити. Але і ці танки, і будь-які інші – дуже бажані для потреб ЗСУ. Якщо ми повертаємося до потреби у 300 танків, оголошеної Залужним, то цю техніку союзникам необхідно десь взяти. І тут мова не лише про те, що фізично треба знайти ці танки, але й ухвалити таке відповідальне рішення і передати ці танки Україні.

Читайте: Важкі танки для ЗСУ й не тільки: головне з виступу Столтенберга щодо війни в Україні

Що стосується безпосередньо британських танків, то паралельно у Європі йде процес з намаганням узгодити передачу танків Leopard 2. І можливо дійсно у Лондоні вже набридло чути розмови з Берліну про те, що це має бути колективне рішення НАТО, і тому там вирішили просто передати Києву певну кількість Challenger 2 і сказати – ось, ми танки передали, тепер ваша черга.

Challenger 2 – це національний танк, який знаходиться на озброєнні у британської армії. Щоправда, у найближчій перспективі з 200 одиниць залишиться близько 130-150, які пройдуть модернізацію до рівня Challenger 3.

Якщо не зосереджуватися на точних технічних особливостях Challenger 2, то умовно це національний танк Великої Британії, який аналогічний за можливостями з такими танками як Abrams у США або Leopard 2 у Бундесвері. Причому у сучасних версіях. Тобто це доволі потужний класичний західний танк, створений з урахуванням того, що він має воювати на європейському театрі військових дій і, що важливо. проти техніки, яка знаходиться на озброєнні Радянського союзу і рф.

Leopard 2

Що стосується очікуваної передачі танків Leopard 2, то країни, які мають ці машини, стримує те, що мова йде про коштовну і рідку техніку. Їх небагато у кожній країні окремо. Наприклад, Бундесвер має приблизно 250 "Леопардів" у строю. Та ж Польща має аналогічну кількість "Леопардів", але щоби поповнювати кількість бойових одиниць, вони докуповують південнокорейські танки, закуповують "Абрамси".

Відносно взагалі країн, які у Європі мають понад 100 танків в армії, то їх можна порахувати на пальцях однієї руки.

Читайте: Німці не хотіли передавати нам танки Leopard, але тепер все зміниться - Сергій Згурець

Тобто передача танків Leopard 2, які є насправді пан’європейським танком – це може бути виключно колегіальне рішення. Адже кожна країна не може віддати всі свої танки, бо це підірве її обороноздатність, але оператори Leopard 2 можуть зробити це колегіально. Тобто це може бути спільне рішення таких операторів Leopard 2, як Фінляндія, Швеція, Норвегія, Німеччина, Польща, Іспанія.

Свого часу вже опрацьовувалося питання передачі Україні танків Leopard 2 А4 зі складів зберігання в Іспанії. Але виявилось, що ці танки знаходяться у жахливому стані.

Тобто всі країни, які мають на озброєнні Leopard 2, можуть прийняти колективне рішення щодо їх передачі Україні. Це виглядає доволі легко з логічної точки зору, але складніше з урахуванням того, що це рішення колегіальне.

САУ Archer

Archer – це одна з найновіших, найреволюційніших САУ в принципі, яка є абсолютно автоматизованою. До складу екіпажу САУ входить, якщо я не помиляюся, лише три особи – командир, навідник і водій. Екіпаж не торкається боєприпасів, окрім закладання їх у автомат заряджання.

Ця САУ створена безпосередньо з концепції контрбатарейної боротьби та ведення бою за принципом маневр – вогонь – маневр. Її головна фішка у тому, що вона може вийти на позицію і здійснити серію з трьох чотирьох пострілів і виїхати ще до того, як перший снаряд вибухне на позиціях ворога.

Це техніка, яка наводиться за лічені секунди, відкриває вогонь майже після того, як зупинилась. Тобто це космічний корабель, якщо ми навіть будемо його порівнювати з М-109 Paladin, які передають США.

Та є свої нюанси, як і відносно будь-якої нової автоматизованої техніки. Вони полягають у тому, що під час інтенсивної експлуатації можуть вилізти певні речі, на які не закладались конструктори і які не були виявлені під час помірної експлуатації мирного часу. Тобто це САУ, яка точно не призначена для того, щоби завалювати противника сотнями снарядів. У неї навіть немає можливості вести вогонь з ґрунту, тобто коли снаряди лежать поруч і вони просто за конвеєром подаються до самої САУ, щоб вести постійній вогонь. Ця САУ має свій боєзапас – близько двох десятків снарядів – після відпрацювання якого треба їхати на перезарядку. Тобто ці САУ працюють постійно в русі.

Відносно дальності, то це найкраща зброя у питанні ведення вогню, зокрема на дальності 50-60 км високоточними 155 мм снарядами.

Читайте також

"Нічна варта" піст здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло