RU  UA

ЗСУ отримають революційну шведську зброю: у чому її головна "фішка"

Швеція готується передати ЗСУ найкращі у світі САУ Archer – це одна з найновіших, революційних САУ в принципі, яка абсолютно автоматизована. Її головна особливість у тому, що вона може вийти на позицію, здійснити серію з трьох-чотирьох пострілів та поїхати ще до того, як перший снаряд вибухне на позиціях ворога.

Як шведські САУ допоможуть знищувати ворога, розповів експерт із озброєнь, головний редактор Defence Express Олег Катков в ефірі Апостроф TV.

"До складу екіпажу САУ входить, якщо я не помиляюся, лише троє людей - командир, навідник і водій. Екіпаж не має справу з боєприпасами, крім закладення їх в автомат заряджання", - розповів він.

Олег Катков додав, що цю САУ створено безпосередньо за концепцією контрбатарейної боротьби та ведення бою за принципом маневр – вогонь – маневр. Вона може вийти на позицію, здійснити серію з трьох-чотирьох пострілів і виїхати ще до того, як перший снаряд вибухне на позиціях ворога.

Це техніка, яка наводиться за лічені секунди, відкриває вогонь майже відразу після того, як зупинилася.

"Тобто це космічний корабель, якщо ми навіть його порівнюватимемо з американськими М-109 Paladin. Але є свої нюанси, як і у будь-якої нової автоматизованої техніки. Вони полягають у тому, що під час інтенсивної експлуатації можуть вилізти певні речі, які не закладалися конструкторами і не виявлені під час помірної експлуатації мирного часу. Тобто САУ точно не призначена для того, щоб завалювати супротивника сотнями снарядів", - пояснив експерт.

Читайте також: ЗСУ можуть отримати від США бронемашини Stryker: що про них відомо

За його словами, САУ Archer не має можливості вести вогонь з землі, тобто коли снаряди лежать поряд і вони просто по конвеєру подаються до самої САУ, щоб вести постійний вогонь.

"Ця САУ має свій боєзапас - близько двох десятків снарядів - після відпрацювання якого потрібно їхати на перезарядку. Тобто ці САУ працюють постійно в русі. Щодо дальності, це найкраща зброя в питанні ведення вогню, зокрема на дальності 50-60 км високоточними 155 мм снарядами", - резюмував Олег Катков.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Космічні кораблі для знищення ворога: яку техніку Україна отримає від сусідів Росії