RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Залякують утікачів: що не так із взяттям на військовий облік українців за кордоном

Уряд поклав на консульські й дипломатичні установи обов'язок інформувати військовозобов'язаних громадян України за кордоном про проведення мобілізації. Однак примусової мобілізації українців за кордоном не відбудеться.

Про це повідомили експерти для UBR.

У постанові Кабміну №1487 від 30 грудня 2022 року сказано, що призовники повинні особисто приїхати з-за кордону до військкоматів в Україні, щоб стати на військовий облік або знятися з нього. Якщо людина військовозобов'язана, то її вже навряд випустять назад за кордон.

Читайте також: Військкомат у "Дії": що потрібно знати про нововведення призовникам

Утім, за словами партнера-керівника консалтингової компанії People to People Олега Віщого, втілити в життя пункт про примусове повернення громадян в Україну для постановки на військовий облік буде вкрай складно через низку причин.

"Норм про відстеження геолокації через банківські додатки, про банки та отримання від них інформації про місцезнаходження військовозобов'язаних у постанові немає. Більше того, і не може бути, оскільки це банківська таємниця та законодавство зовсім в іншій сфері", – пояснив він.

Порядок щодо постановки військовозобов'язаних на облік передбачає тільки впровадження інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов'язаних та резервістів та визначеними інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами, базами даних, які адмініструються держорганами.

До того ж примусова мобілізація українців з-за кордону через консульства й дипломатичні установи неможлива, оскільки це інші країни, де не діють українські правоохоронні органи. Крім того, мобілізація в Україні - це не підстава для депортації чи екстрадиції тих, хто там законно перебуває, навіть якщо ця людина військовозобов'язана.

"Норми постанови Кабміну більше для залякування чоловіків, що виїхали. Дипломати і консули просто обкладуться купою паперів, що вони всіх повідомили і посприяли", - резюмував Віщий.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як буде проводитися побудинковий обхід призовників у 2023 році.