RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Де екстрені, а де стабілізаційні: які графіки відключення світла діють сьогодні

13 січня в енергосистемі України зберігається дефіцит потужності, унаслідок чого в усіх регіонах тривають відключення електроенергії протягом доби з 00:00 до 24:00: десь вимикають світло планово, а десь - екстрено.

Про це розповідає "Апостроф".

Відключення у Києві та Київській області

Читайте також: Відключень світла в Україні на вихідних поменшає

На Київщині у п'ятниці діють графіки стабілізаційних відключень: споживачів розділили на чотири черги замість двох, як раніше, і нові графіки тепер складаються з таких категорій:

  • білий колір - є електроенергія;
  • сірий колір - електроенергії немає;
  • світло-сірий колір - можливі відключення світла, якщо дефіцит в енергосистемі збільшуватиметься.

Дніпропетровщина - відключення світла

"На Дніпропетровщині – екстрені відключення світла. Це вимушений крок, який необхідний, щоб уникнути масових аварій через навантаження", пояснили в ДТЕК.

Екстрені відключення спричинені посиленням морозів, через що люди часто використовують обігрівачі і збільшують навантаження на мережі. До того ж промисловість повернулася до роботи, а енергосистема все ще відновлюється, маючи суттєвий дефіцит електроенергії.

Електроенергія в Одеській області

На Одещині сьогодні, 13 січня, діють стабілізаційні відключення відповідно до графіку планових відключень електроенергії, що складаються з груп за кольорами

Полтавська область - графіки відключень

На Полтавщині енергетики обіцяють відключати одну чергу з інтервалом 4 години зі світлом, 2 години - без, якщо дозволить споживання мешканців регіону.

"На 13 січня НЕК "Укренерго" довело ліміт по потужності у Полтавській області: з 02:00 до 7:00 - 449 МВт та з 7:00 до 24:00 - 487 МВт. Для порівняння 13 січня 2022 року максимальна потужність становила 812 МВт", - написали в Полтаваобленерго.

Погодинні відключення на Львівщині

У зв'язку зі зниженням лімітів споживання, які довело Укренерго для Львівської області, там запровадили погодинні відключення електроенергії.

"Ліміт на 13 січня для Львівщини покриває 60% від загального споживання — 574 мегавати (МВт), тоді як потреби споживачів Львова та області складають орієнтовно 960 МВт. Також потрібно врахувати, що близько 220 МВт потужності споживання складає критична інфраструктура, яку не вимикають", - додали у Львівобленерго.

Електроенергія у Запорізькій області

На Запоріжжі можуть запровадити аварійні, стабілізаційні та екстрені відключення світла.

"Можливі введення також аварійних стабілізаційних та екстрених стабілізаційних відключень електроенергії. Останні передбачають як збільшення тривалості відключень, так і залучення до них споживачів інших черг – в обсягах та на час, необхідні для стабілізації рівня енергоспоживання",наголосили в Запоріжжяобленерго.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як в Україні безкоштовно обміняти старі лампи на нові енергозберігальні.