RU  UA  EN

Пʼятниця, 27 вересня
  • НБУ:USD 40.87
  • НБУ:EUR 45.45
НБУ:USD  40.87
Суспільство

Новини

27 вересня

Всі новини

День святого Сильвестра 2023: значення свята, традиції та прикмети

Православні українці 15 січня відзначають день вшанування Римського єпископа християнського святителя Сильвестра, який звернув у християнство язичника. Цей день також називають Куряче свято або День Сильвестра.

"Апостроф" розповідає, які існують традиції, прикмети та обряди у цей день, а також ким був святий Сильвестр.

Читайте також: Не проґавте своє щастя: основні заборони до Сильвестрів день 15 січня

Святий Сильвестр проживав у римській християнській сім'ї близько у III-IV століттях. Він був священником, який за часів гонінь на християнство займався похованням вбитих. Згодом він теж був підданий репресіям.

За легендою, Сильвестр привів до християнства імператора Костянтина, що сповідував до цього язичницьку віру. Коли імператор почав гоніння на християн, Бог наслав на нього проказу, тому він звернувся за допомогою до Сильвестра. Священник хрестив його, після чого Костянтин зцілився та став займатися зведенням християнських храмів. В подяку імператор запропонував Сильвестру сан Римського єпископа.

Традиції та обряди

Курячим святом цей день називали тому що ті, хто тримав домашню птицю, повинні були ретельно подбати про курники. 15 січня їх ретельно вичищали, обмітали на стінах павутину, прибирали послід. Також люди обкурювали димом від запашних трав (блошниці, ялівцю, базиліку, полину) курник, щоб птиці не померли від захворювань. Господарі вивішували оберіг у вигляді камінчика з отвором посередині на двері курника.

Захиститися від хвороб можна було на День Сильвестра й самим людям. Для цього проводили обряд з використанням молодого деревця. До нього треба було притулити долоні і три рази промовити заговор:

"Болюча хвороба, тягуча хворість, ти до дерева потягнися і на стовбур його переймись. Ти, недуга проклята, не мене, рабу Божу (ім'я), точи, а деревину зводь. Дереву свою хворобу віддала, а здоров'я в обмін забрала. Амінь".

Важливо було після цього одразу йти додому, не обертатись, не зупинятись та ні з ким розмовляти по дорозі.

Вважається, що деревце може забрати всю хворобу на себе та засохнути, а людина одужує, навіть якщо була дуже хвора.

Крім того, за повір'ям, 15 січня мороз виганяв з-під землі назовні 12 дочок царя Ірода - сестер-лихоманок, які були названі на честь різних хвороб, що могли наслати на людей. Вони не могли зайти у будинок, а тому чекали, поки хтось з нього вийде.

Аби захиститись від хвороб, на День Сильвестра обливали всі віконні та дверні прорізи спеціально приготовленим розчином: вода, жменька золи з семи печей, земляне вугілля з-під полину звичайного на Іванів день, четвергова сіль, що заготовлена у Чистий Четвер напередодні Великодня.

Якщо зробити все вірно, то протягом року жодна хвороба не прийде до домочадців.

Прикмети

Якщо 15 січня білки повилазили з дупел та активно бігають по деревах, тоді скоро прийдуть теплі дні.

Якщо у ніч на День Сильвестра місяць дуже яскравий та його роги гострі, тоді вдень буде ураган. Яскраві зірки на небі - буде міцний мороз, а тьмяні зірки - скоро відлига.

Раніше "Апостроф" публікував календар православних свят на січень 2023 року.