RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

На гроші, удачу та виконання бажань: п'ять ритуалів та обрядів на Водохреща

Водохреща, або Хрещення Господнє, - це особливе християнське свято зимового циклу, з яким пов'язано багато народних традицій і обрядів, що можуть допомогти захистити від зла й привабити в життя добро, щастя й удачу.

Про надійні водохресні обряди розповідає "Апостроф".

Більшість обрядів пов'язані зі святою водою, зокрема, наші пращури вірили, що коли ви омиєтеся до сходу сонця, то в такий спосіб очистите душу й матимете міцне здоров'я протягом майбутнього року.

Читайте також: Хрещення Господнє 2023: дата свята, історія та традиції

Обряд на грошову удачу

У Святвечір перед Хрещенням Господнім треба піти на церковну службу, взяти святої води, обійти з нею увесь дім і промовляти: "Вода свята в будинок прийшла і благополуччя принесла. Збитки будуть будинок цей оминати, а достаток буде з кожним днем сюди прибувати. Удача в усьому мене буде супроводжувати, невдачі ні в чому не буду я знати! ". Потім варто залишити воду в найважливішому, на вашу думку, місці в будинку на ніч, а вранці на Хрещення вмитися нею.

Обряд на успіх

Як і в попередньому обряді потрібно набрати освяченої води, вмитися нею і промовити: "Господь в Йордані хрестився - миру всьому світло з'явився. Як істинно, що Ісус Христос - Син Божий, так само істинно, що мені на все вистачить сил. Господь царює і велить, Господь мені в усіх справах допомагає. В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь".

Обряд на здоров'я

Вранці у день Водохреща слід піти на церковну службу, набрати святої води, прийти додому й прочитати молитви "Отче наш", "Вірую" і "Так воскресне Бог" - кожну по 3 рази, після чого сказати слова: "Зціли, Господи, моє тіло і душу, бо грішний (грішна) я, і душа і тіло мої в гріху болять. зціли, прошу, Господи Ісус Христос, нашого Предвічного Отця Небесного Син, тіло моє від хвороб, від сухоти і ломоти, від крові і болю. Душу мою зціли від заздрості, ненависті і злоби. Небеса в цей день відкриваються для нас, грішних. Господи Ісус Христос, прошу, наповни силою і здоров'ям тіло моє, а душу - спокоєм. Во славу Небесного Отця Твого і Святого Духа. Амінь! .

Наостанок випийте три ковтки освяченої води, а її залишками облийтеся, щоб захиститися від хвороб і недуг на весь рік.

Обряд на виконання бажань

У Водохресний Святвечір варто набрати в чашку святу воду, кинути в неї монету срібного кольору й поставити її так, щоб місячне світло потрапляло на воду. Потім загадайте одне чітке бажання й повторіть його три рази. Вранці випийте воду, а монету заховайте в таємному місці, відомому лише вам.

Обряд на залучення грошей

Опівночі наберіть у склянку святу воду й походіть з нею в оселі, але важливо, щоб жодна крапля водохресної води не розлилася. Потім поверніться до місце, звідки почали свій шлях, і тихо скажіть: "Водохресну воду стережу, ні краплі з неї не вилив. Хочу, щоб мій дім був повний світла, грошей і добра. Воду заговорюю в ім'я всіх святих. Нехай буде так, як я хочу. Амінь". Далі лягайте спати, а вранці випийте цю воду до останньої краплини.

Раніше "Апостроф" показував, як минулого року українці святкували Водохреща купанням в ополонках.