RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Як в Україні відзначають Водохреща: відео купання в ополонці в різних містах

Щороку, 19 січня, православні християни та греко-католики відзначають Водохреще, яке є завершальним свято різдвяно-новорічного циклу. За повір'ям, у цей день Іван Хреститель освятив Ісуса Христа у річці Йордані. Люди вірять, що 19 січня вода має цілющі властивості і, крім того, що нею кроплять домівки та дають тяжкохворим, у цей день також прийнято купатися в ополонці.

Про те, як Водохреще святкують у Києві, Кропивницькому та Вінниці розповідають журналісти Апостроф TV.

Київ

Температура повітря у Києві -4 градуси, тоді як минулого було – 15, тому Дніпро не встигло повністю замерзнути. Надзвичайники розчистили воду від залишків льоду, аби кияни могли вільно заходити і занурюватися у крижану воду.

Журналіст Олег Булах розповів, що цього року у столичному Гідропарку не так багато людей, як було минулого року, однак все ж охочі зануритися є.

“Здебільшого приходять у гарному настрої, кожен готується до занурення по різному. Хтось виважено: п'є гарячий чай, розтирає тіло і максимально готується до занурення. Дехто просто приходить, скидає із себе весь одяг і одразу занурюється у воду”, - розповідає кореспондент.

На місці чатують рятувальники, вони слідують за ситуацією і перевіряють, щоб кількість занурених була такою ж, як і тих, хто вийшов на берег.

Кропивницький

У Кропивницькому погода досить морозна, ну вулиці -7, у воді 4 градуси, але пірнальників це не лякає – протягом години у крижану воду занурилося близько 30 осіб.

“Люди приїжджають цілими родинами і роблять це з посмішками на обличчі, без усілякого страху. Сьогодні біля ополонок є, як новачки, так і люди із досвідом, які занурюються уже 7-10 років”, - каже журналіст Володимир Іванченко.

На запитання, навіщо вони це роблять, пірнальники відповідають різне: аби перевірити свою силу волі, вилікуватися від хронічних захворювань за допомогою цілющої води або ж очиститися від гріхів.

Усе відбувається цивілізовано. За тим, аби не було нещасних випадків, слідкує близько 90 рятувальників. Також облаштовані пункти обігріву із гарячими напоями, куди може підійти кожен і зігрітися після процедури.

Вінниця

Попри те, що у Вінниці -7 градусів, це не заважає вінничанам масово приходити та занурюватися в ополонки.

“Після того, як люди окунулися, вони можуть зігрітися гарячим крафтовим чаєм, який зварили у великій 100-літровій балії”, - розповіла журналістка Анастасія Голошивець.

Вона відзначила, що у Вінниці чергує 150 рятувальників та карета "Швидкої допомоги".

Всього по Україні відкрито близько 2700 місць для занурення, на кожному чатують надзвичайники, залучено також 500 одиниць техніки - "швидкої" і рятувальників ДСНС.

Раніше ми писали, на Водохреща українці з опівночі почали занурюватися в ополонку.