RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

На 101 році життя помер легендарний сотенний УПА Мирослав Симчич

У середу, 18 січня, на 101-му році життя помер ветеран Другої світової війни, сотенний Української Повстанської Армії, Герой України Мирослав Симчич.

Про це повідомила голова Івано-Франківської ОДА Світлана Олещук.

На початку січня йому виповнилося 100 років – це сталося у четвер, 5 січня. Прощання із Симчичем відбудеться 20 січня, об 11:00, після чого його буде поховано на цвинтарі в Коломиї: про це повідомив мер Богдан Станіславський.

Читайте також: Помер Герой України Юрій Шухевич

Мирослав Симчич народився 5 січня 1923 року у селі Вижній Березів (зараз – Косівський район Івано-Франківської області). У 19 років він вступив до Організації українських націоналістів (ОУН), під псевдонімом "Кривоніс" пройшов Другу світову війну. Найвідомішим став бій за Космач 1945 року, коли під його керівництвом українські повстанці знищили 386 бійців НКВС.

Мирослав Симчич (ліворуч) під час Другої світової війни. Фото: istpravda.com.ua

У 1948 році був заарештований радянською владою: спочатку йому дали 25 років, але потім термін скоротили. Відбував покарання у віддалених районах СРСР, потім повернувся до України, але мешкав у Запоріжжі, оскільки йому не дозволили повернутися до рідних місць. Там же одружився, у сім'ї народилося двоє дітей.

Вдруге був заарештований 1968 року. Поки він відбував покарання, у його будинку проводили обшуки за участю міліції та КДБ. Загалом відбув майже 33 роки у радянських таборах і вийшов на волю лише у 1985 році.

У 2017 році був повністю реабілітований, а у 2021 році отримав звання "Герой України". Зустрічався з ветераном Червоної армії Іваном Залужним, у якого загинув онук, захищаючи Україну від російських окупантів – сам Іван Анікейович помер у жовтні 2021 року.

Мирослав Симчич (ліворуч) та Іван Залужний (праворуч) під час святкування Дня перемоги 9 травня 2015 року Фото: Obozrevatel

Як повідомляв "Апостроф", у неділю, 15 січня, на 84-му році життя помер легендарний грузинський артист Вахтанг Кікабідзе, який підтримував Україну у боротьбі з російською агресією.