RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Українці можуть змінити вид пенсії на "вигідніший": як це зробити

Пенсійна система України дозволяє українцям обирати вид пенсії, яку вони можуть отримувати, за умови, якщо вони мають право на декілька видів пенсійних виплат.

Про це нагадали в ПФУ, передає видання "НаПенсії".

Якщо громадянин має право на отримання кількох видів пенсії, наприклад, за віком, за інвалідністю чи через втрату годувальника, то він може отримувати один з них на власний розсуд.

Читайте також: Українці отримуватимуть пенсії з благодійних внесків: що відомо

Відповідно до статті 10 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", пенсіонер, який має право на різні види пенсій, отримує лише один із цих видів пенсії на його вибір, тобто за бажанням українці можуть змінити вид пенсії на більш вигідний для них.

"Якщо я інвалід ІІ групи безстроково, перекомісія у травні була, а 60 років — у січні 2023 року, чи буде мені автоматично призначено пенсію за віком? Або треба якось добиратися на ношах і писати ще й заяву", – поставив запитання до ПФУ мешканець Тернопільської області.

Фахівці Пенсійного фонду відповіли йому, що перехід з одного виду пенсії на інший здійснюється винятково на підставі звернення, тому для визначення необхідності переведення пенсії за інвалідністю на пенсію за віком можна зателефонувати до контакт-центру ПФУ за номерами:

  • 0-800-503-753 (безкоштовно);
  • (044) 281-08-70 (за тарифами оператора);
  • (044) 281-08 -71 (за тарифами оператора).

Раніше "Апостроф" повідомляв, що пенсіонерам старшим за 70 років належать додаткові виплати.