RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Чим загрожує Україні затримка з постачанням танків: думка Заходу

Американські танки Abrams М1А2, про постачання яких офіційно оголосив президент США Джо Байден, прибудуть в Україну наприкінці 2023 або на початку 2024 року. Затримки постачання танків і бронетранспортерів можуть позбавити Україну можливостей для контрнаступу цієї зими.

Як пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW), російська армія готується розпочати власний наступ у Луганській області та посилює тиск у районі Бахмута.

Однак, на думку експертів, Україна все ще може розпочати давно запланований контрнаступ цієї зими, що дещо пом'якшить наслідки зволікання Заходу з наданням необхідної допомоги. У той же час, відстрочка початку цього контрнаступу вже дозволила росіянам створити умови, які зроблять його більш важким та дорогим.

Також затримка дала можливість РФ створити умови для свого наступу, що значно ускладнило план української кампанії. Якщо Україна ще не має техніки, необхідної для початку контрнаступу, їй, можливо, доведеться чекати надходження танків у необхідній для контрнаступу кількості багато тижнів.

Читайте також: Які і скільки всього танків отримає Україна від західних союзників: інфографіка

На думку аналітиків, затримка також зростає через погодні умови. І Росії, і Україні доведеться враховувати сезон весняного бездоріжжя (березень і квітень) що ускладнить, якщо не унеможливить, швидкий механізований контрнаступ. Можливо, для відновлення великомасштабних зусиль зі звільнення стратегічно важливої території Україні доведеться чекати кінця весни чи початку літа.

У той же час, аналітики вважають, що російські наступи, які вони проводять зараз і ще планують, швидше за все, завершаться без досягнення вирішального оперативного успіху. Що може створити сприятливі умови для українських контрнаступів, особливо після того, як Україна отримає західні танки.

В ISW продовжують дотримуватись думки, що Україна може звільнити свою територію за нинішнього та обіцяного рівня підтримки Заходу. Аналітики наголосили, що такі дії України є також питанням життєво важливих національних інтересів Сполучених Штатів та їхніх західних партнерів.

Раніше "Апостроф" розповідав, чим танки Leopard 2 перевершують російські Т-72.