RU  UA

Візит кримінального авторитету та "мобілізація": як живе окупований Бердянськ сьогодні

У тимчасово зайнятому Бердянську російські окупанти разом із окупаційною так званою владою роблять життя місцевих мешканців усе нестерпнішим і змушують їх переходити на бік ворога, хоч і безуспішно.

Про це в етері Апостроф TV розповів заступник голови Бердянської райради Віктор Дудукалов.

За його словами, окупанти й колаборанти діють винятково примусом: від примусу батьків віддавати дітей у школи до примусового відчинення гаражів тощо. Однак панічні настрої серед зрадників починають зростати.

Читайте також: У Бердянську вибухнуло авто з відомою колаборанткою: фото та деталі

Ворог нещодавно хотів пригнати з тимчасово окупованого Маріуполя в Бердянськ колону військової техніки в складі близько 15 вантажівок з боєкомплектом і особовим складом, однак цього не сталося.

"Мені здається, що це було пряме влучання. Колона була розбита на ходу", - додав Дудукалов.

Водночас у Бердянськ навідався кримінальний авторитет часів Януковича Ромен Саркісян нібито для зустрічі з місцевими боксерами, але насправді він так званий "смотрящий" за в'язницями на окупованих територіях.

Бердянську знаходиться одна з найбільших катівень. Також російські джерела повідомляли, що вони намагаються створити конкуренцію вагнерівцям. Тому можливо йдеться про вербування зеків", - пояснив заступник.

Крім вербування ув'язнених, росіяни намагаються залучати до якихось новостворених батальйонів місцевих мешканців. Також жителів Бердянська постійно запрошують на роботи з будови фортифікаційних споруд.

"Оккупанти постійно оголошують набір до якогось батальону. Повідомляє про те, що долучили якихось місцевих. Проте облич не показують. І мені не відомо жодного випадку, щоб хтось з місцевих дійсно добровільно пішов до них служити. Проводиться агітація в школах серед старшокласників. Їх вчать поводитися зі зброєю і ледь не реєструють на війну проти "бандерівців". Місцевих запрошують на роботи з будови фортифікаційних споруд. Платять немалі зарплати. Містами їздять автобуси, які збирають людей на роботи. Навколо аеропорту кілька місяців риють бліндажі та окопи. В останніх оголошеннях платню обіцяють більшу, тож можна зробити висновок, що багато охочих немає", - резюмував Дудукалов.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Бердянську росіяни прискорено перетворюють аеродром на "фортецю".