RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

На відстрочку від мобілізації мають право низка педагогів: кого стосується

На відстрочку від мобілізації, яку подовжили ще на 90 днів, мають право ряд педагогічних працівників.

Про це пише ДС "Освіторія"

Як пояснили юристи ГО "Юридична сотня", відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" під час воєнного стану не підлягають призову деякі представники педагогічних професій.

Читайте також: Мобілізація 2023: українцям пояснили алгоритм дій після отримання повістки

Серед них наукові та науково-педагогічні працівники вузів, коледжів, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або вчений ступінь, а також педагоги училищ, шкіл, які працюють у своїх навчальних закладах не менше ніж на 0,75 ставки.

Відстрочка від мобілізації можлива, якщо зайнятість педагога не менше 0,75 ставки та якщо робота у навчальному закладі є основною.

У той же час педагог, який працює на половину ставки, не отримає відстрочки від мобілізації. Не мають права на відстрочку й працівники цих закладів.

Школа не може подати броню на педагогічного працівника, оскільки вчителі не підпадають під визначення категорії працівників, яких можна "бронювати". "До того ж це нелогічно, оскільки відстрочка діє безстроково, а підтвердити її наявність можна документами від роботодавця", - пояснили юристи.

Нагадаємо, раніше міністр оборони Олексій Резніков розповів, чому почастішали випадки вручення повісток на вулиці.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.