RU  UA

На землі успіхів немає: яку "нову" кампанію задумали у Кремлі і по чому битимуть в Україні

Для того, щоб виявити місця зосередження українських систем протиповітряної оборони, а також місця, де розташовані радарні комплекси, за допомогою яких виявляють ворожі цілі, росіяни відправляють кульки з кутовими відбивачами.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт Владислав Селезньов.

За його словами, більшість військових аналітиків схиляються до думки, що російська армія не спроможна досягти якихось результатів на землі, тому вона намагатиметься максимально застосовувати авіаційну компоненту, де мають тотальну перевагу у небі.

Читайте також: Росія посилила повітряну розвідку: у ЗСУ оцінили загрозу нових ракетних ударів

Утім, щоб ця перевага приносила результати, росіянам потрібно спочатку нейтралізувати систему протиповітряної оборони України.

"Йдеться про реалізацію окремої повітряної кампанії, яка призвана знищити на першому етапі систему протиповітряної оборони України, ну а далі, коли вже буде абсолютне панування російської авіації в небі над Україною, російські літаки будуть нищити українські військові об’єкти, зосередження особового складу, склади, командні пункти і таке інше", - зазначив експерт, пригадавши, що саме у такий же спосіб путінська армія намагалася діяти у лютому минулого року. Й чим все це закінчилося - добре відомо, - наголосив Владислав Селезньов.

А ось чи вдасться цього разу реалізувати російським льотчикам такий план? Очевидно, що перебіг подій залежить й від інтенсивності поставок військово-технічної допомоги від західних партнерів, - зазначив він.

"Недарма ж 9-й "Рамштайн" називали "авіаційним Рамштайном", хоча ми на ньому не почули тверджень, що ми ось-ось отримаємо літаки класу F-16 чи A-10", - нагадав експерт, зауваживши, що за лаштунками зустрічі й по за публічними заявами йшлося про системи протиповітряної та протиракетної оборони, які потребує українська армія.

При чому, підкреслив він, йшлося не про далеку перспективу, а про "тут і зараз", адже протиповітряну компоненту української армії потрібно значно посилювати.

Владислав Селезньов також припускає, що атаки росіян на сході нашої країни триватимуть. "Це напрямок на Куп’янськ, напрямок на Лиман, відповідно активні бойові дії в районі Бахмуту, Авдіївки, Вугледару, причому часто-густо і дедалі частіше путінська армія використовує на цій ділянці штурмову авіацію, щоб підсилювати тиск на українців", - розповів він.

Путін продовжуватиме здійснювати ракетний терор та намагатиметься знищити залізничну інфраструктуру, великі залізничні вузли нашої країни, де транспортується військова допомога від партнерів.

"Якщо ми так активно розглядаємо цю компоненту авіаційної атаки з боку Російської Федерації, то ця атака може відбуватися де завгодно. Ми знаємо, що на території Республіки Білорусь літаки путінської армії, які донедавна брали участь у навчаннях, так і залишились. Очевидно, що на території Курської, Воронезької областей, так само і в Ростовській області є військові летовища, звідки можуть працювати ворожі літаки. Так само як і з тимчасово окупованого Криму", - додав Владислав Селезньов, підкресливши, що у будь-якому разі системи ППО мають бути напоготові на всіх ділянках фронту.

Нагадаємо, що у Києві нарощують протиповітряну оборону шляхом створення мобільних вогневих груп, оснащених сучасною технікою та готових вступати в повітряний бій лише за хвилину.