RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Чому вручають повістки на вулицях: у ЗСУ озвучили відповідь

В Україні на тлі мобілізації громадянам вручають повістки на вулицях через пошук спеціалістів, на яких є запити. Їх присилають військові частини в територіальні центри комплектування.

Про це розповів майор ЗСУ Олександр Мельничук у коментарі ЗМІ.

Читайте також: В Україні запровадили нові умови служби за контрактом та продовжили відстрочку частини призовників

"Процес плановий і процес відбору відповідальний. Все упирається у облік", - зазначив він.

Так, відповідно до мобілізаційних планів, територіальний центр комплектування (ТЦК) отримує певне завдання на доукомплектування якоїсь частини. Зазвичай йдеться про певну кількість спеціалістів за військовими спеціальностями.

У зв'язку з цим військовозобов'язаним важливо стати на облік. За схемою, осіб, які мають відповідні спеціальності, відразу шукають в реєстрі, який є в терцентру.

Також він наголосив, що існує хибна інформація про те, що мобілізованих із ТЦК після проходження військово-лікарської комісії відвозять на фронт. Стверджує, що таких осіб відправляють на навчання. Так робили навіть навесні 2022 року, коли система не була налагоджена.

Військовий нагадав, що повістки мають право вручати:

  • представники органів місцевого самоврядування;
  • керівники підприємств, установ, організацій, незалежно від підпорядкування і форми власності;
  • представники освітніх закладів;
  • посадові особи районного (міського) ТЦК.

Вони мають видавати повістки зразка, вказаного в Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженого урядовою постановою №1487.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, як можна відмовитися отримувати повістку на вулиці, не порушуючи при цьому закони України.