RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

"Білий квиток" можуть анулювати: що треба знати призовникам

В Україні триває війна з російськими окупантами та діє режим загальної мобілізації. Існують категорії, які звільняються від військової служби, одержуючи "білий квиток", але частина з них все одно може бути залучена до оборони країни. Власники "білих квитків" зразка 2006-2015 років можуть зараз підлягати мобілізації. Наразі треба знову пройти комісію для підтвердження непридатності до служби.

"Апостроф" розповідає, що треба знати призовникам.

Причина в тому, що наказ Міноборони України №342 втратив чинність, а записи до військових квитків, внесених на його підставі, більше не актуальні.

У 2015 році Міноборони видало наказ про відміну положення про зняття з військового обліку громадян, яких військово-лікарська комісія (відповідно до наказу МОУ №342 за 2006 рік) визнала непридатними до служби у мирний час та обмежено придатними під час військового стану.

Читайте також: Список "непридатних" захворювань у воєнний час набагато менший: як працює "білий квиток"

Наразі рішення про зняття військовозобов'язаних з обліку приймається на підставі Наказу МОУ 402 від 14 серпня 2008 року. Таким чином, для визнання особи "непридатною до військової служби з винятком із військового обліку" потрібно, щоб під час проходження медичної комісії ВЛК встановила статтю із хворобою, наведену у Наказі №402 від 14.08.2008 року.

З цього випливає, що людина, знята з військового обліку на підставі наказу №342 від 09.06.2006 року, може бути мобілізована під час повномасштабної російсько-української війни, і їй потрібно знову пройти військово-лікарську комісію.

Раніше "Апостроф" розповідав у якому випадку і куди можуть мобілізувати людину з "білим квитком".

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе..