RU  UA

США перекинули до Європи бомбардувальники В-52 та "літак судного дня": з чим це пов'язано

Сполучені Штати перекинули у Європу чотири літаки стратегічної авіації. Ще в Ісландії приземлився літак E-6B Mercury, який виконує функції повітряного командного пункту Військово-морських сил США ("літак судного дня").

Про це повідомило U.S. European Command.

Читайте також: Втрати можуть бути непоправними: британська розвідка оцінила удар авіацією по Україні

Так, винищувачі B-52 Stratofortress вилетіли з бази ВПС “Майнот”, Північна Дакота. Літаки п'ятого бомбардувального крила перекинули на базу “Морон” на Півдні Іспанії.

"23-тя експедиційна бомбардувальна ескадрилья дуже рада повернутися в європейську зону операцій, працюючи разом з нашими союзниками по НАТО та партнерами для подальшого зміцнення нашого партнерства в регіоні. Ми твердо віддані нашим давнім відносинам з нашими союзниками та партнерами, відносинам, заснованим на довірі, повазі та спільних цілях захисту нашої спільної безпеки та стратегічних інтересів", – сказав підполковник Райан Лукс, командир 23-ї експедиційної бомбардувальної ескадрильї.

Як розповів в ефірі Апостроф TV військовий експерт, учасник миротворчих місій, полковник запасу Сергій Грабський, "літак судного дня" здійснює оперативне управління засобами військового флоту США, зв’язок з Міністерством оборони і комітетом начальників штабів. Його засоби зв’язку дозволяють виконувати свої функції в найжорсткіших умовах.

Передислокація його в Ісландію, ймовірно, пов’язана з навчанням екіпажу для того, щоб вони могли відпрацювати роботу в найрізноманітніших умовах. Такі рейси здійснюються регулярно за дорученням командування ВМФ і Міноборони.

При цьому у росіян, ймовірно, такої техніки немає, оскільки вони орієнтовані переважно на наземні операції, зазначив він.

"В-52 перекинуті до Європи для підтвердження заяв НАТО про посилення східного флангу. Якщо раніше ми говорили тільки про військові бази у Румунії, Словаччині, Польщі, то сьогодні посилюється повітряна компонента, що свідчить про рішучість США щодо захисту своїх союзників у Європі. Переміщення підрозділу В-52 - вагомий аргумент, який може остудити гарячі голови в Москві. Воно показує рішучість Сполучених Штатів протидіяти російським ядерним погрозам. Захід усвідомлює загрозу і готовий на неї адекватно реагувати", - додав Сергій Грабський.

Нагадаємо, як заявив міністр оборони Великобританії Бен Уоллес, найближчим часом Україна не отримає винищувачі від Великобританії – країна не готова ризикувати сотнями своїх людей, які мають навчати українців.