RU  UA  EN

Понеділок, 24 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 червня

Всі новини

Пурім 2023: як з'явилося свято, традиції і що не можна робити

6 березня євреї відзначають найвеселіше свято, що має назву Пурім. У цей день заборонено поститися.

Все, що треба знати про свято, повідомляє "Апостроф".

Читайте також: 8 березня – не свято краси та жіночності: яке його справжнє значення та історія

Історія свята Пурім

Дата в юдейському календарі особлива, встановлена на знак порятунку євреїв більш ніж 2,4 тисячі років тому від винищення Аманом – чиновником перського царя Ахашвероша. Подія описана у Книзі Естер.

Відповідно до іудейського календаря, Пурім відзначають на 14 день місяця адара. Цьогоріч випадає на вечір 6 березня, триватиме до вечора 7 березня. За Книгою Естер, її чоловік, цар Ахашверош, дав дозвіл Аману на знищення євреїв. Він кинув жереб, коли це зробити. Випало 14 число адара. "Рur" означає "жереб", саме від цього слова й утворилась назва свята.

Естер була єврейкою за походженням. Коли дізналась про такі наміри, вирішила порятувати свій народ. Вона спільно двоюрідним братом Мордехаєм зібрала всіх євреїв, щоб вони навчали дітей Торі. Це спрацювало, і Бог повернув жереб проти самого Амана.

Під час бенкету, який влаштував Ахашверош на честь своєї дружини, він пообіцяв виконати будь-яке її бажання. Естер попросила зберегти життя єврейського народу. Тому гнів царя обрушився на самого Амана, який хотів знищити євреїв, а відтак - і кохану царя. У день, коли мала статися різанина, загинув він сам та його сини, а іудеї підняли повстання, знищивши багатосвоїх ворогів. Ці події описані у Книзі Естер.

Традиції у цей день

Свято починається читанням книги Естер. Також традиція дозволяє під час нього вживати міцні спиртні напої, що є рідкістю для інших свят. При цьому свято має бути дуже веселим.

Заборони на Пурім

У цей день заборонено поститися, а сама трапеза обов'язково має супроводжуватися веселощами. Перший раз за святковий стіл сідають увечері, далі свято продовжують удень.

Господині обов'язково готують пиріжки трикутної форми з маком і джемом. У перекладі з ідишу, вони означають "сумка Амана", а з івриту - "вуха Амана". Частують вином.

Відтак, Пурім у це єдине свято, коли можна не просто пити вино, а й навіть наказано випити величезну кількість, щоб не відчувати різниці між словами "проклятий Аман" і та "благословенний Мордехай".

Нагадаємо, що українська Греко-Католицька Церква перейде на новий календар з 1 вересня поточного року.